Tress ostekake

Tress ostekake med sjokoladebunn ble utpekt som testkake i forbindelse med mitt speilglasurprosjekt (Mirror Glaze). Speilglasuren skulle gjenspeile mine fargerike malerier, og dette prosjektet kan du lese mer om her.

Jeg hadde ikke laget denne kaken før heller, så før jeg i det hele tatt fikk satt i gang med speilglasuren, måtte jeg testbake kaken. Hvorfor gjøre det enkelt for meg selv, når jeg kan gjøre det vanskelig…?

Det er alltid morsomt å lage noe nytt som jeg kan dele med dere. Jeg anbefaler å lese gjennom alt før du starter. Ja, jeg vet det ble mye tekst, men med god forberedelse og riktig verktøy er mye gjort.

Denne kaken ble servert som dessert til gode venner og så hadde jeg med meg kake til mamma på morsdagen dagen etterpå.
Viktig å huske på og som jeg lærte etter hvert:
Jeg overstekte bunnen med noen få minutter. Er du så uheldig, kan det være greit å ha i bakhodet at bunnen blir mykere jo lengre den står i kjøleskapet. Det kan derfor være lurt å lage kaken dagen i forveien.
En annen grunn til at det kan være lurt å gjøre alt ferdig dagen i forveien, er at da vet du at kaken har ting før du serverer den. Frossen kake kan fort finne på å skli av kakefatet…

Tress ostekake består altså av en sjokoladebunn, bringebærmousse i midten og ostekakemasse rundt. Til sjokoladebunnen brukte jeg 600 gram av denne Cookie-oppskriften (SjokoladeCookie med sjokolade).
Bringebærmousse lages først, deretter lager du bunnen og til slutt ostekakemassen.

Jeg deler hvordan jeg gikk fram med denne kaken, mengde bunn, størrelser på former og utfordringer.

Hvordan du vil gå fram med størrelser av former, mengde bunn osv. velger du helt selv. Går du for eksempel for en større form til bringebærmoussen, blir den lavere enn den du ser på bildet, og større i diameter. Da kan det hende du ikke trenger å øke mengden ostekakemasse for å dekke hele bringebærmoussen som jeg måtte gjøre.
Det ville jo ikke vært veldig fint med ujevn overflate under speilglasuren.

Oppskrift Tress ostekake med sjokolade(Cookie)bunn

Bringebærmousse er laget i en springform str. 15 cm i diameter.
Tress ostekake (sluttresultatet) er laget i en springform str. 26 cm i diameter.

Bringebærmousse er laget av

  • 100 gram Philadelphia naturell
  • 1 dl kremfløte
  • 2 ss Creme Fraiche
  • 50 gram melis
  • 100 gram bringebærpuré uten frø av 150 gram bringebær med frø
  • 3 plater gelatin
  • 2-3 ss kokvarmt vann

Mos bringebærene med en stavmikser. Press dem gjennom en sil for å fjerne frøene.
Bløtlegg gelatinen etter anvisning på pakken.
Pisk Philadelphia, kremfløte, Creme Fraiche og melis til en fyldig og nesten stiv ostemasse.

Kok opp vann, klem av vannet av gelatinen (som den har ligget i), og rør ut gelatinen i ca. 2-3 ss kokvarmt vann. Ha dette i ostemassen mens kjøkkenmaskinen går. Til slutt rører du inn bringebærpureen for hånd.

I og med at den skal plasseres i midten av kaken, liker jeg at den er frossen. Det gjør saken litt enklere.
Sett kaken i fryseren til den er klar for bruk.

Bunnen består av 600 gram av ovenfornevnte Cookie-oppskrift. Bruker du hele oppskriften, kan du lage Cookies av resten. Hvis du ikke ønsker å lage mer enn du trenger, kan du følge oppskriften nedenfor som er halvparten av oppskriften jeg viser til.

Bunnen lages når bringebærmoussen er frossen og du er klar for resten av ostekakeetappene

  • 150 gram romtemperert smør (Jeg synes de blir aller best med meierismør, men et visst …mykt smør funker også)
  • 100 gram brun farin (av den fuktige varianten)
  • 50 gram sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss glukosesirup
  • 250 gram mel
  • 15 gram kakao
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 100 gram hakket sjokolade

Ha alt i kjøkkenmaskinen og bland dette sammen, men ikke mer enn nødvendig. Stopp med en gang du ser at ingrediensene er blandet sammen.

Tilsett hakket sjokolade til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.

Tress ostekake er laget i en 26 cm springform. Dekk bunnen av formen med bakepapir. Trykk Cookie-deigen utover bunnen av formen og stek den på 180 grader varmluft i ca. 17 – 20 min. Alle ovner er forskjellige, så følg med. Du ønsker ikke en for tørr bunn.

Avkjøles.

Nå kan sluttspurten starte.

Lag ostemassen. Jeg lagde for lite ostemasse i første omgang, og det ble derfor ikke nok til å dekke hele bringebærmoussen. Jeg endte opp med å dra i butikken for å kjøpe litt flere ingredienser. I oppskriften skriver jeg oppsummert det jeg endte opp med å bruke.

Ostemassen er laget av

  • 400 gram Philadelphia naturell
  • 3 dl kremfløte
  • 9 ss Creme Fraiche
  • 200 gram melis
  • 4 ts vaniljesukker
  • 8 plater gelatin
  • 7-10 ss kokvarmt vann (start med 7 ss først og spe på ved behov)

Bløtlegg gelatinen etter anvisning på pakken.
Pisk Philadelphia, kremfløte, Creme Fraiche, melis og vaniljesukker til en fyldig og nesten stiv ostemasse.
Kok opp vann, klem av vannet av gelatinen (som den har ligget i), og rør ut gelatinen i ca. 7-10 ss kokvarmt vann. Start med 7 ss først og spe på ved behov. Ha dette i ostemassen mens kjøkkenmaskinen går. 

Ta frossen bringebærmousse ut av formen og sett den på midten av avkjølt sjokoladebunn som fortsatt står i springformen. Dekk innsiden (kanten) av kakeformen med plastfilm eller med bakepapir. Skal kaken dekkes med speilglasur, må den i fryseren og da ville jeg gått for bakepapir.
Skal du droppe speilglasuren, trenger den ikke turen innom fryseren, og du kan heller dekke innsiden av formen med en plastfilm for ev. penere sluttresultat (kanten rundt kaka).

Jeg innbiller meg at plastfilmen blir ødelagt i fryseren. Mulig jeg tar feil, men det har jeg ikke lyst til å prøve å finne ut.
OBS: Det kan være lurt å lage kanten (med bakepapir/plastfilm) litt høyere når du først holder på.
Jeg hadde ikke behov for det i dette tilfellet, men jeg gjør det alltid når jeg lager noe nytt. Det kan jo hende det blir litt mer kakerøre/-deig/mousse enn det formen rommer, og da er det godt å være forberedt.

Ønsker du heller å dekorere ostekaken med speilglasur av sjokolade i stedet for denne fargerike varianten, finner du en fremgangsmåte på dette her.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk