Cookie - Cookie-puck - Oppskrift Idefull - Inspirert av Tove Holter

Store Cookies / Cookie-puck

Cookies kommer i mange smaker og formater, og jeg har bakt meg gjennom flere smaker, både gode og ikke fult så gode. Favorittene mine deler jeg med deg nå.
Inspirasjonen til mine Cookie-pucker kommer fra Cupcake Jemma som igjen er inspirert av Levain Cookies i New York.

Jeg lager Cookie-deigen, veier dem opp, former dem som «pucker» og fryser dem hver for seg.
Hjemme hos oss blir de altså kalt for Cookie-puck. Da vet vi at vi har noe godt i vente.
En Cookie veier ca. 100 gram, og da får du en ganske stor Cookie – Nok til at du blir fornøyd etter en og stappa etter to.

Disse Cookie-puckene skal være frosne når du legger dem i stekeovnen.

Av smaker jeg har laget og som du finner nedenfor, kan jeg nevne trippel sjokolade, pepperkake med sjokolade, sjokolade med sjokolade, ostekake, sjokolade & tranebær, sitron, gulrot, granola / frokostblanding m.fl. Jeg kan nevne at neste Cookie-smak som skal testes er med frysetørkede bær (blandede bær). Jeg har også kjøpt inn tørkede bananskiver (banan-chips), men disse er jeg litt mer usikker på. Mulig jeg må tygge litt på dem…

Grunnoppskriften til Cookie-pucken er

  • 250 gram romtemperert smør (Jeg synes de blir aller best med meierismør, men et visst …mykt smør funker også)
  • 200 gram brun farin (av den fuktige varianten)
  • 100 gram sukker
  • 3 ts vaniljesukker
  • 2 ss glukosesirup
  • 500 gram mel
  • 1 – 2 ts kanel – kan droppes og/eller sløyfes ev. når andre smaker tilsettes
  • 1/2 – 1 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 2 egg

Ha alt i kjøkkenmaskinen og bland dette sammen, men ikke mer enn nødvendig. Stopp med en gang du ser at ingrediensene er blandet sammen.
Vei opp Cookies (100 gram pr. Cookie) og form dem som en «puck». Jeg legger en og en på et mellomleggpapir og pakker dem inn i litt plastfolie før de legges i fryseren.

Steking av Cookie-puck: Varmluft – Forvarm ovnen til 180 grader med stekebrettet i ovnen. Stekebrettet skal altså være oppvarmet når Cookiesene legges i ovnen.
Husk mellomrom mellom Cookie-puckene.
I min ovn blir det perfekte Cookies når de stekes i 17 minutter på 180 grader varmluft.
OBS: Alle ovner er forskjellige, så steketiden kan være annerledes i din ovn.
Cookie-pucken skal være myk og nesten ramle fra hverandre når den tas ut av ovnen, men den stivner ganske så raskt i romtemperatur.


Trippel sjokolade Cookie eller bare sjokolade-cookie helt uten trippel

  • Grunnoppskiften minus kanel
  • 300 gram hakket sjokolade (jeg bruker 200 gram melkesjokolade og 100 gram 70%) – Bruk den smaken du liker best
  • 1 – 2 ss pulverkaffe utrørt i 1 – 2 ss kokvarmt vann (mengde er avhengig av styrken på kaffen og smaken du vil ha på Cookie-pucken – Kan droppes om du ikke liker kaffe
    Jeg brukte 1 ss av typen Nescafe Brasero (utrørt i 1 ss kokvarmt vann) i første forsøk, og det ble for lite.

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Til nå, er disse mine absolutt favoritt-cookie-pucker. Selv uten trippel-opplegget.

Du trenger også sjokolade til dekoren om du skal lage trippel sjokolade.
Jeg smurte sjokoladepålegg (bruk det du liker) på først og dyppet Cookie-pucken i revet sjokolade. Finrevet sjokolade på den ene og litt grovere revet sjokolade på den andre (se bildene nedenfor). Jeg synes den med grovere sjokolade på var finest, men det hadde kanskje noe med å gjøre at det også var hvit sjokolade i den blandingen.


Sjokoladefot
Da jeg leverte smakene sjokolade & tranebær + gulrot til en kundekveld, delte jeg dem i to og lagde en fot av sjokolade på hver halvdel. Dette for at de skulle kunne stå på kakefatet.
Foten er laget av smeltet sjokolade (mørk til sjokolade & tranebær + hvit sjokolade til gulrot). Delt Cookie ble dyppet i smeltet sjokolade og så satte jeg den på høykant med sjokoladen ned oppå et mellomleggpapir. Med mellomleggpapiret blir det lettere å forsyne seg av dem og du slipper å ta direkte på dem når du skal plassere dem på et kakefat. Om de skal transporteres, kan dette gjøres på høykant i en eske/kakeboks eller lignende. Se bildet nedenfor.

Ønsker du en sjokoladefot på dine Cookies, bør du bruke smeltet sjokolade som stivner.


Sjokolade-Cookies med sjokolade er laget av

  • Grunnoppskriften minus kanel
  • + 50 gram smør (= totalt 300 gram)
  • 30 gram kakao
  • 200 gram sjokoladebiter 70% – du bruker den du ønsker / liker
  • Her kan du også tilsette kaffe for enda sterkere smak om du skulle ønske det – jeg hadde ikke kaffe i

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.

Sjokolade-Cookies

Cookies ostekake-style – OstekakeCookies er laget av

Cookie med ostefyll består av to deler. Ostefyllet lages og fryses før bruk. Det må derfor lages senest dagen i forveien.

Ostefyllet er laget av

  • 150 gram Philadelphia
  • 3 ss Creme Fraiche
  • 3 ss melis
  • 1,5 ts vaniljesukker

Bland alt godt. Fordeles i en isbitform eller lignende som gir ostefyllet en litt flat form. Den skal jo inni Cookiesen og også holde seg der. Etter mye leting, fant jeg en form i boden min. Denne fulgte med kjøleskapet en gang i tiden så jeg har ikke en å anbefale. Kanskje det går an å bruke isposer?
Denne oppskriften er 3/4 av den jeg først lagde. Det ble for mye. Jeg har derfor redusert mengden ingredienser noe.

Cookiesen er laget av

  • Grunnoppskrift
  • 40 gram frysetørket bær – bærmix, jordbær eller annen ønsket smak. Jeg brukte stavmikseren = fikk bær i småbiter + bærpulver
  • Ostemasse – frossen og laget på forhånd

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakkede bær til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Vei og form Cookies før du setter i gang med ostefyllet. Jeg anbefaler å ha alt klart fordi ostefyllet smeltet ganske så raskt når jeg holdt på med dette.
Lag en grop i Cookiesen, legg frossent ostefyll oppi og lukk med Cookie-deigen.
Fryses før steking.
OstekakeCookiesene på bildet er laget med bærmix stekt i 19 minutter i min ovn.

Hadde det litt morsomt med en liten OstekakeCookie-filmsnutt.

Cookies med sjokolade & tranebær er laget av
  • Grunnoppskrift
  • 200 gram hakket sjokolade
  • 50 gram vanntrukne tørkede tranebær (legg tørkede tranebær i vann i ca. 30 min) – skjær dem gjerne i mindre biter

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade og tranebær til slutt når de andre ingrediensene er blandet.
Ved å legge tranebærene i vann, unngår du at de tørker helt ut under stekingen.


Granola-Cookies er laget av
  • Grunnoppskrift
  • + 50 gram smør (= Totalt 300 gram smør)
  • 200 gram granola (Ikke reklame: Jeg har prøvd både med bringebær&kakao fra Bare bra og jordbær&solsikkefrø fra Axa. Jeg valgte disse fordi de er uten tilsatt sukker) – Verken bringebær- eller jordbærsmaken kom fram, så ønsker du det, er det lurt å tilsette ekstra frysetørkede bær.

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett granola til slutt når de andre ingrediensene er blandet.


Gulrot-Cookies er laget av
  • Grunnoppskrift
  • 1 ts ingefærpulver
  • 200 gram revet gulrot (jeg var usikker på om jeg trengte mer mel i disse, men det var det ikke behov for)

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett revet gulrot til slutt når de andre ingrediensene er blandet.

Jeg har laget gulrot-cookies en gang tidligere, da i en mindre variant. Disse finner du her.


Sitron-Cookies er laget av
  • Grunnoppskrift minus kanel
  • + 50 gram mel (= totalt 550 gram mel)
  • 0,75 dl presset sitronsaft – Jeg brukte saften jeg fikk fra to sitroner
  • 1 ss Gurkemeie – valgfritt – Jeg brukte dette pga. gulfargen

Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften.
Denne deigen blir litt klissete om du ikke tilsetter mer mel. Prøv deg ev. fram.
Må nevnes: Disse Cookiesene er ikke alles favoritt. Selv de som liker sitronkaker veldig godt, kan overraske deg med å fortelle at de ikke faller i smak. Jeg derimot, likte dem veldig godt.

På bildet nedenfor som viser fire forskjellige smaker, er det Granola-pucken som veier 100 gram.
Resten er ca. 80 gram.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk