Cookies kommer i mange smaker og formater, og jeg har bakt meg gjennom flere smaker, både gode og ikke fult så gode. Favorittene mine deler jeg med deg nå. Store Cookies også kalt Cookie-puck er en absolutt favoritt å ha i fryseren.
Inspirasjonen til min Cookie-puck kommer fra Cupcake Jemma som igjen er inspirert av Levain Cookies i New York.
Jeg lager Cookie-deigen, veier dem opp, former dem som «pucker» og fryser dem hver for seg.
Hjemme hos oss blir de altså kalt for Cookie-puck, og er det noen som nevner Cookie-puck, ja, da vet vi at vi har noe godt i vente.
En Cookie veier ca. 100 gram, og da får du en ganske stor Cookie – Nok til at du blir fornøyd etter en og stappa etter to.
Har du lyst på en enda større Cookie, lager du det, men husk å justere steketiden deretter.
Viktig for å få en stor, fyldig og seig Cookie
Disse Cookie-puckene skal være frosne når du legger dem i stekeovnen.
Smaker – et lite utvalg smaker som stadig fylles på med nye herligheter
Av smaker jeg har laget og som du finner nedenfor, kan jeg nevne trippel sjokolade, pepperkake med sjokolade, sjokolade med sjokolade, ostekake, sjokolade & tranebær, sitron, gulrot, granola / frokostblanding m.fl. Følg med for flere smaker etterhvert.
Grunnoppskrift store Cookies – Cookie-puck
- 250 gram romtemperert smør
- 200 gram brun farin (av den fuktige varianten)
- 100 gram sukker
- 3 ts vaniljesukker
- 2 ss glukosesirup
- 500 gram mel
- 2 ts kanel (kan droppes og/eller sløyfes ev. når andre smaker tilsettes)
- 1/2 – 1 ts salt
- 2 ts bakepulver
- 2 egg
Ha alt i kjøkkenmaskinen og bland dette sammen, men ikke mer enn nødvendig. Stopp med en gang du ser at ingrediensene er blandet sammen.
Vei opp Cookies (100 gram pr. Cookie) og form dem som en «puck». Jeg legger en og en på et mellomleggpapir og pakker dem inn i litt plastfolie før de legges i fryseren.
Steking av Cookie-puck: Varmluft – Forvarm ovnen til 180 grader med stekebrettet i ovnen. Stekebrettet skal altså være oppvarmet når Cookiesene legges i ovnen.
Husk mellomrom mellom Cookie-puckene.
I min ovn blir det perfekte Cookies når de stekes i 17 minutter på 180 grader varmluft.
OBS: Alle ovner er forskjellige, så steketiden kan være annerledes i din ovn.
Cookie-pucken skal være myk og nesten ramle fra hverandre når den tas ut av ovnen, men den stivner ganske så raskt i romtemperatur.
Dritgod sjokolade-cookie
- Grunnoppskiften minus kanel og 1 ts vaniljesukker, og pluss…
- …50 gram smør
- …1 egg
- …50 gram bakekakao
- …200 gram hakket melkesjokolade
- …200 gram Gjende kjeks i biter
Ha alt i kjøkkenmaskinen og bland dette sammen, men ikke mer enn nødvendig. Stopp med en gang du ser at ingrediensene er blandet sammen.
Vei opp Cookies (120 gram pr. Cookie) og form dem som en «puck». Jeg legger en og en på et mellomleggpapir og pakker dem inn i litt plastfolie før de legges i fryseren.
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade og kjeksbiter til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Til nå, er disse mine absolutt favoritt-cookie-pucker. En Puck og jeg ble hekte.
Steker jeg disse i 18 minutter i min ovn, blir de som Brownies i midten, og steker jeg dem 4 minutter lenger, blir de litt fastere i fisken og sprø rundt.
Var det vits i med kjeksen? Har ikke prøvd uten enda, så det kan jeg ikke si noe om, men kjempegode var de.
Trippel sjokolade Cookie eller bare sjokolade-Cookie helt uten trippel
- Grunnoppskiften minus kanel
- 300 gram hakket sjokolade (jeg bruker 200 gram melkesjokolade og 100 gram 70%) – Bruk den smaken du liker best
- 1 – 2 ss pulverkaffe utrørt i 1 – 2 ss kokvarmt vann (mengde er avhengig av styrken på kaffen og smaken du vil ha på Cookie-pucken – Kan droppes om du ikke liker kaffe
Jeg brukte 1 ss av typen Nescafe Brasero (utrørt i 1 ss kokvarmt vann) i første forsøk, og det ble for lite.
Ha alt i kjøkkenmaskinen og bland dette sammen, men ikke mer enn nødvendig. Stopp med en gang du ser at ingrediensene er blandet sammen.
Vei opp Cookies (100 gram pr. Cookie) og form dem som en «puck». Jeg legger en og en på et mellomleggpapir og pakker dem inn i litt plastfolie før de legges i fryseren.
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Du trenger også sjokolade til dekoren om du skal lage trippel sjokolade.
Jeg smurte sjokoladepålegg (bruk det du liker) på først og dyppet Cookie-pucken i revet sjokolade. Finrevet sjokolade på den ene og litt grovere revet sjokolade på den andre (se bildene nedenfor). Jeg synes den med grovere sjokolade på var finest, men det hadde kanskje noe med å gjøre at det også var hvit sjokolade i den blandingen.
Sjokoladefot til store Cookies
Et serveringstips for disse store Cookiesene, er å dele dem i to og lage en fot av sjokolade på hver halvdel.
Foten er laget av smeltet sjokolade (mørk til sjokolade & tranebær + hvit sjokolade til gulrot). Delt Cookie ble dyppet i smeltet sjokolade og så satte jeg den på høykant med sjokoladen ned oppå et mellomleggpapir. Med mellomleggpapiret blir det lettere å forsyne seg av dem og du slipper å ta direkte på dem når du skal plassere dem på et kakefat for andre.
Mellomleggspapiret fungerer også som en smulesamler om man får servert store Cookies i en stående buffet.
Om de skal transporteres, kan dette gjøres på høykant i en eske/kakeboks eller lignende. Se bildet nedenfor.
Sjokolade-Cookies
- Grunnoppskriften minus kanel
- + 50 gram smør (= totalt 300 gram)
- 30 gram kakao
- 200 gram sjokoladebiter 70% – du bruker den du ønsker / liker
- Her kan du også tilsette kaffe for enda sterkere smak om du skulle ønske det – jeg hadde ikke kaffe i
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Pepperkake med sjokolade
- Grunnoppskrift
- 1 ts kanel
- 3 ts malt ingefær
- 1 ts pepper
- 200 gram sjokolade i biter (eller mer om du ønsker det)
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Ha deretter i sjokoladen og bland den inn i deigen.
Lune og varme i smaken med et glass kaldt melk – Disse er en av mine favorittsmaker.
OstekakeCookies
Cookie med ostefyll består av to deler. Ostefyllet lages og fryses før bruk. Det må derfor lages senest dagen i forveien.
Ostefyllet er laget av
- 150 gram Philadelphia
- 3 ss Creme Fraiche
- 3 ss melis
- 1,5 ts vaniljesukker
Bland alt godt. Fordeles i en isbitform eller lignende som gir ostefyllet en litt flat form. Den skal jo inni Cookiesen og også holde seg der. Etter mye leting, fant jeg en form i boden min. Denne fulgte med kjøleskapet en gang i tiden så jeg har ikke en å anbefale. Kanskje det går an å bruke isposer?
Denne oppskriften er 3/4 av den jeg først lagde. Det ble for mye. Jeg har derfor redusert mengden ingredienser noe.
Cookie
- Grunnoppskrift
- 40 gram frysetørket bær – bærmix, jordbær eller annen ønsket smak. Jeg brukte stavmikseren = fikk bær i småbiter + bærpulver
- Ostemasse – frossen og laget på forhånd
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakkede bær til slutt, når de andre ingrediensene er blandet.
Vei og form Cookies før du setter i gang med ostefyllet. Jeg anbefaler å ha alt klart fordi ostefyllet smeltet ganske så raskt når jeg holdt på med dette.
Lag en grop i Cookiesen, legg frossent ostefyll oppi og lukk med Cookie-deigen.
Fryses før steking.
Granola-Cookies
- Grunnoppskrift
- + 50 gram smør (= Totalt 300 gram smør)
- 200 gram granola (Ikke reklame: Jeg har prøvd både med bringebær&kakao fra Bare bra og jordbær&solsikkefrø fra Axa. Jeg valgte disse fordi de er uten tilsatt sukker) – Verken bringebær- eller jordbærsmaken kom fram, så ønsker du det, er det lurt å tilsette ekstra frysetørkede bær.
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett granola til slutt når de andre ingrediensene er blandet.
Cookies med tranebær og sjokolade
- Grunnoppskrift
- 200 gram hakket sjokolade
- 50 gram vanntrukne tørkede tranebær (legg tørkede tranebær i vann i ca. 30 min) – skjær dem gjerne i mindre biter
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett hakket sjokolade og tranebær til slutt når de andre ingrediensene er blandet.
Ved å legge tranebærene i vann, unngår du at de tørker helt ut under stekingen.
Gulrot Cookie
- Grunnoppskrift
- 1 ts malt ingefær (pulver)
200 gram revet gulrot (jeg var usikker på om jeg trengte mer mel i disse, men det var det ikke behov for)
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften. Tilsett revet gulrot til slutt når de andre ingrediensene er blandet.
Jeg har laget gulrot-cookies en gang tidligere, da i en mindre variant. Disse finner du her.
Sitron Cookie
- Grunnoppskrift minus kanel
- + 50 gram mel (= totalt 550 gram mel)
- 0,75 dl presset sitronsaft – Jeg brukte saften jeg fikk fra to sitroner
- 1 ss Gurkemeie – valgfritt – Jeg brukte dette pga. gulfargen
Fremgangsmåte som beskrevet i grunnoppskriften.
Denne deigen blir litt klissete om du ikke tilsetter mer mel. Prøv deg ev. fram.
Må nevnes: Disse Cookiesene er ikke alles favoritt. Selv de som liker sitronkaker veldig godt, kan overraske deg med å fortelle at de ikke faller i smak. Jeg derimot, likte dem veldig godt.
Disse lagde jeg litt mindre enn de andre. De veide 80 gram pr. Cookie.