Høy sjokoladekake til fest

Når jeg skulle lage denne høye sjokoladekaken til bryllupsfesten, fikk jeg (nesten) fritt spillerom. De eneste ønskene jeg skulle ta hensyn til, var at den skulle smake av sjokolade og bringebær. I tillegg stod pynt av mine spiselige fantasiblomster høyt på ønskelisten. Jeg gikk med tanker om å lage en kake med to lag, men jeg endte opp med høy sjokoladekake i stedet for.

Tilbakemeldingene på denne sjokoladekaken var gode, som at den var fin og god samtidig som den ikke var for søt. Men, den skulle vise seg å bli litt vanskelig å skjære, fordi den var såpass høy.   

Oppskriften til de forskjellige elementene i denne sjokoladekaken finner du her på Idéfull. Bunnene er laget av oppskriften fra denne sjokoladekaken, bringebærcurden er inspirert av oppskriften som du finner her og ostekremen er laget på slump (nesten).

Kakebunnene er dynket med soya sjokolademelk. Jeg liker den sjokolademelken best, og i tillegg tilfører den ikke enda mer sødme til kaken.

Fordi jeg var usikker på hvor mange kakebunner jeg ville trenge og hvor høy kaken ville bli, valgte jeg å triple denne oppskriften foruten natron og bakpulver som jeg bare doblet.

Til en kake som er 20 cm i diameter og med 6 lag, ble det litt vel mye. Det positive med for mye kakerøre, var at det var godt å ha noen ekstra kakebunner i bakhånd mens jeg holdt på, pluss at vi endte til slutt opp med en liten kake selv også.

Jeg har fire former som er 20 cm i diameter, og jeg fordelte like mye røre (ca. 500 gram) i hver av disse. Alle fire kakene ble stekt samtidig. Resten av kakerøra stekte jeg i en 15 cm kakeform. Denne ble såpass høy at jeg fikk delt den i 5 lag (se bilde nedenfor).

Jeg anbefaler å lage kakebunnene senest dagen i forveien. De blir saftigere jo lenger de står.

Høy sjokoladekake er laget av

 • 50 gram smør
 • 100 gram 70% kokesjokolade
 • 2 egg
 • 200 gram sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 10 gram kakao
 • 200 gram mel
 • 1 ts natron
 • 1/2 ts bakepulver
 • 3 dl kefir

Smelt smør, ta kjelen av varmen og rør inn sjokoladen til den smelter. Pisk egg, sukker og vaniljesukker sammen før du rører inn det tørre og kefir. Til slutt rører du inn sjokoladesmøret.

Sjokoladekakene ble stekt midt i ovnen på 170 grader i ca. 30 minutter. Steketiden er avhengig av hvor mye røre du har i din(e) form(er). Alle ovner er forskjellige, så steketiden kan variere.

Bringebærcurden jeg har brukt, er laget av

 • Bringebærpuré av 400 g bringebær (frosne eller ferske om du vil)
 • 150 g hvitt sukker
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 eggeplommer
 • 50 g kaldt smør i biter

Tin bringebærene og press dem gjennom en sil for å fjerne frøene.

Kok opp bringebærpuré, sukker og vaniljesukker. Når sukkeret var smeltet skrudde jeg ned varmen og rørte inn en og en eggeplomme. Røres over svak-middels varme til den tykner. Den må ikke koke.

Når du er fornøyd med konsistensen, tar du kjelen til side og lar den avkjøle i ca. 15 minutter. Rør inn biter av smøret, litt og litt. Røres til smøret er smeltet inn i bringebærcurden.

Fordi jeg ønsket en litt tynnere bringebærcurd til kaken jeg lagde den til, skylte jeg frøene fra bringebærene i litt kokt vann og brukte vannet (uten frøene) til å tynne den ut. Jeg brukte ikke mye. Prøv deg ev. fram. Settes kaldt til det skal brukes.

Ostekremen er laget av

Mengden ostekrem nedenfor er nok til å fylle og dekke kakene du ser på bildene nedenfor. Det kan jo hende du ønsker å lage mer.

 • 500 gram romtemperert smør (meierismør)
 • 1 kg melis
 • 4 ts vaniljesukker
 • 400 gram romtemperert Philadelphia – 200 gram i første runde og så 200 gram litt senere i prosessen

Pisk smøret hvitt og luftig. Jeg pleier å piske det i ca. 10 minutter. Pisk inn vaniljesukkeret og melisen i flere omganger (ha i melis og pisk det godt inn, gjenta til du har brukt opp melisen).

Husk at melis støver ganske bra, så la kjøkkenmaskinen ta noen runder på lav styrke før du øker den.

Jeg valgte å ta ca. 1/3 av smørkremen til side (dekk det til med plast for å unngå at det tørker), før jeg pisket inn 200 gram Philadelphia i resten av smørkremen – 2/3 sånn ca.
Smørkremen (uten Philadelphia) brukte jeg som «smuleskjuler» (Crumb Coat).
Ikke pisk kremen så lenge etter at du har hatt i Philadelphia. Stopp når den er rørt inn i smørkremen (ingen klumper).

Den andre pakken med Philadelphia rørte jeg inn for hånd i resten av «smuleskjuleren» og blandet det deretter med resten av ostekremen.
Mulig dette ble veldig klønete forklart, så jeg prøver meg på en enklere versjon her:

1/3 av smørkremen (smør, melis og vaniljesukker) brukes som «smuleskjuler».
2/3 av smørkremen blandes med 200 gram Philadelphia og brukes som fyll i kaka.
Restene av 1/3-kremen og 2/3-kremen blandes med 200 gram Philadelphia for hånd og brukes rundt kaken.

Synes du dette blir tungvint, blander du alt og bruker også samme kremen som smuleskjuler. Husk bare å ikke piske for lenge når du har hatt i Philadelphia.

Blir kremen veldig myk, kan du justere dette med noen kontrollerte runder i kjøleskapet.

Sjokoladekaken min er laget med 6 lag sjokoladebunner, dynket med sjokolademelk (soya) og bringebærcurd og ostekrem mellom lagene.
Kaken ble deretter dekket med smuleskjuleren nevnt ovenfor og satt i kjøleskapet for å stivne. Dette gjør jeg for å unngå å få smuler i ostekremen som ble brukt som for å pynte kaken med.
Til slutt ble kaken toppet med fantasiblomster laget av Gum Paste.

Dette er den lille kaken som er laget i en 15 cm kakeform.
PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk