Sitronostekake

Sitronostekake eller ostekake med sitron om du vil, er et nytt tilskudd i ostekakeavdelingen her på bloggen. Skriver du ostekake i søkefeltet på bloggen, får du mye forskjellig ostekakeinspirasjon i form av bakte ostekaker, ostekaker med gele/gelatin, sjokoladeostekake, hjemmelaget iskrem med ostekakesmak og makroner med ostekakefyll for å nevne noen i tillegg til nykommeren – sitronostekake.

Planen var å lage en liten sitronostekake i en rund for som er 16 cm i diameter, men når ostemassen var ferdig innså jeg at øyemålet mitt ikke holdt helt mål, og jeg måtte dermed finne fram en rund form som er 20 cm i diameter for å få plass til alt.

Jeg hadde ikke kanel i kjeksbunnen, men fordi jeg syntes det manglet, og fordi jeg kommer til å ha det i bunnen neste gang jeg lager denne kaken, legger jeg det til i oppskriften.

Sitronostekake er laget i en rund form som er 20 cm i diameter

Før jeg startet med kjeksbunnen og ostemassen, lagde jeg geléen som jeg skulle bruke både i ostemassen og på toppen av kaken.

Sitrongeléen er laget av

 • 1 pakke sitrongelé
 • 2 dl kokvarmt vann
 • 1,75 dl ferskpresset og silt sitronsaft som jeg fikk fra 2 sitroner

Rør pakken med sitrongelé ut med 2 dl koktvarmt vann. Rør til alt er oppløst i vannet. Denne blandingen vil veie ca. 300 gram. Det vil si at 2/3 = 200 gram og 1/3 = 100 gram sånn ca.

Bruk 2/3 av sitrongeléen + 0,75 dl av den ferskpressede og silte sitronsaften i ostekakemassen. Jeg blandet dette for å få noenlunde riktig temperatur på det før jeg helte det i ostemassen.

Resten av geléen 1/3 + resten av den ferskpressede og silte sitronsaften på 1 dl ble satt til side for å bruke på toppen av kaken. Jeg lot restene stå i en bolle hver for seg i påvente at sitronostemassen hadde stivnet nok til å ha på sitrongeléen.

Bunnen til sitronostekaken er laget av

 • 10 stk. Digestive kjeks (ca. 140 gram)
 • 60 gram smeltet smør
 • 80 gram revet marsipan (jeg bruker den lilla fra Eldorado som jeg kjøper på Kiwi)
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts kanel (kan sløyfes om du vil)

Kle formen – både bunn og kanter for enklere å få kaken ut av formen.
Pulveriser Digestive kjeks (jeg bruker stavmikseren min), smelt smøret og riv marsipanen med rivjernet.
Bland alle ingrediensene godt. Jeg bruker hendene (med engangshansker på) for å fordele marsipanen jevnt i kjeksen.

Jeg bruker en potetstapper for å få en fastere og tettpakket kakebunn, noe som gjør kaken enklere å flytte fra formen og over på et kakefat.

Sitronostemassen er laget av
 • 200 gram Philadelphia naturell
 • 200 gram gresk yoghurt med vanilje (Synnøve)
 • 1 dl kremfløte
 • 100 gram sukker
 • 1 klype salt
 • 2/3 sitrongelé + 0,75 dl ferskpresset sitronsaft (se forklaring lenger opp)

Når kakeformen, kjeksbunnen og sitrongeléen er klar, piskes Philadelphia, gresk yoghurt, kremfløte og sukker til det tykner. Ha i en klype med salt og sitrongelésaftblandingen og pisk det inn. Blandingen går raskt over fra å være tykk til å bli tynn. Dette helles oppå kjeksbunnen og deretter settes kaken i kjøleskapet noen timer til ostemassen har stivnet.

Sitrongeléen på toppen er laget av
 • 1/3 sitrongelé + 1 dl ferskpresset og silt sitronsaft (se forklaring ovenfor)
 • ca. 0,5 dl kokvarmt vann

Når ostemassen har stivnet og er klar for siste finish, har også sitrongeléen rukket å stivne. Jeg brukte ca. 0,5 dl kokvarmt vann for å løse opp den igjen. Det var overraskende enkelt å løse opp geléen igjen. Når alt var løst opp, blandet jeg det med sitronsaften og fordelte dette oppå den stivnede ostemassen. Jeg brukte en øse og helte på litt og litt. Settes kaldt til den stivner.

I og med at denne sitronostekaken ble årets og husets 17. maikake, valgte jeg å pynte den med fargene rødt, hvitt og blått. Dette ble løst på en enkel måte med blåbær, litt jordbær, stivpisket kremfløte og litt bærpulver pluss noen blader sitronmelisse innimellom.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk