Ostekake langpanne

Etter å ha laget mange forskjellige ostekaker som f.eks. bakt, med gelatin, med gelelokk, runde, porsjoner m.m. og også forskjellige smaker, fikk jeg lyst til å prøve å lage ostekake i langpanne.

Valget falt på en langpanne i litt mindre størrelsen enn den som følger med stekeovnen. Dette fordi jeg ville ha en form meg høye kanter.
Formen jeg brukte var 40 x 28 cm og 8 cm høy (Masterclass Stekeform).
Nille har en springform langpanne, og størrelsen på den er 35 x 25 x 8 cm. Dette betyr at du må redusere mengden ingredienser om du vil bruke den.

Jeg hadde ikke laget ostekake i langpanne før, så jeg var litt usikker på både bunnen og ostemassen. Jeg tok utgangspunkt i denne gode ostekaken med gelelokk, og regnet meg fram til hvor mye jeg trengte å bruke av ingrediensene.

En av ingrediensene i kjeksbunnen er revet marsipan. Se filmsnutten min om hvordan rive marsipanen rett i posen nederst i dette innlegget.

Det må sies at langpannen ble fylt til randen, og skal du løfte kaken ut av formen som jeg gjorde, er det to viktige ting du må huske på:

  1. Bakearkene du skal bruke inni langpannen, må stikke høyt opp over kantene. Dette for at du skal få godt tak når du skal løfte ostekaken ut.
  2. Du må regne med at du trenger hjelp til å få ostekaken ut av langpannen.

Jeg tenkte ikke på dette når jeg lagde kaken, men jeg skulle ønske jeg hadde tenkt på dette med bakepapiret tidligere. Heldigvis var det nok av hjelp å velge i på jobben når kaken skulle ut av formen.

Ønsker du ikke å fylle langpannen helt opp med kake, eller om du har en mindre form, må du justere mengden ingredienser deretter.

Ostekake i liten langpanne str. 28 x 40 x 8 cm er laget av

Bunnen til ostekaken

  • 800 gram Digestive kjeks – pulverisert med stavmikser
  • 320 gram smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 2 ss kanel
  • 400 gram revet marsipan – anbefaler at den er kald når du gjør det

Riv marsipanen. Pulveriser kjeksen med det du har for hånden. Jeg brukte stavmikseren min.
Bland alt godt. Jeg bruker hendene til dette. Anbefaler å bruke plasthansker.

Skal du ta hele kaken ut av formen og legge den på et kakefat: Dekk formen med bakepapir. Husk å la det stikke godt ut på sidene – nok til at du og hjelpende hender får godt tak. Kaka blir tung.

Skal dere forsyne dere av kaken rett fra formen, tenker jeg det ikke er nødvendig med bakepapir. Da ville jeg i så fall ha brukt et redskap til å skjære med som ikke vil lage riper i formen.

Bruk potetstapper for å lage en fast og stødig ostekakebunn. Sett formen med kjeksbunnen kaldt når den er klar.

Ostemassen er laget av

  • 800 gram Philadelphia
  • 7 dl kremfløte
  • 2 bokser Creme Fraiche
  • 300 gram sukker (ønsker du en søtere ostemasse må du bruke mer sukker)
  • 6 ts vaniljesukker
  • 3 pakker sitrongelé (Jeg brukte den fra Freia)
  • 6 dl vann (2,5 dl kokvarmt og 3,5 dl kaldt)

Lag sitrongeléen først. Kok opp 2,5 dl vann og rør ut gelépulveret i vannet. Når pulveret er rørt ut i vannet (og sukkeret fra esken har smeltet), har du i det kalde vannet.
Ha alle ingrediensene foruten gelévannet i en bakebolle og pisk til en tykk og fyldig masse. Når massen er tykk og fyldig heller du i sitrongelévannet. Jeg pleier å piske hele tiden når jeg gjør dette for at geléen skal fordeles godt i ostemassen.

Når alt er godt og blandet, helles ostemassen over den avkjølte kjeksbunnen. Sett ostekaken kaldt til den stivner.

Lag bringebærgeléen når ostemassen har stivnet. Jeg brukte ikke all geléen på kaken, for jeg hadde ikke laget høyt nok bakepapir opp langs kanten på formen.

Bringebærgeléen er laget av

  • Puré av 400 gram bringebær (sil av frøene)
  • 2 pakker gelé med bringebærsmak (fra Freia)
  • 5 dl vann (2 dl kokvarmt og 3 dl kaldt)

Bringebærpuréen kan lages i forveien om du skulle ønske å gjøre. Gjør du det, er den kald når du skal bruke den.
Frosne bær anbefales å kokes, derfor koker jeg opp bærene og siler dem deretter fri for frø. Gjør du dette rett før du skal bruke dem, er de varme når de skal brukes.

Rør ut gelépulveret i kokvarmt vann. Tilsett kaldt vann og bringebærpuré. Geléen bør ikke være varmere enn romtemperatur når du skal helle den på stivnet ostemasse, men den må fortsatt være flytende.

Sett ostekaken kaldt til geléen stivner.

Følger du min oppskrift, vil formen bli helt full.

Som du ser på bildet, er kaken høy og fin.
Jeg valgte å la bakepapiret under kaken være igjen. Ikke så pent, i og med at det var første gangen jeg gjorde dette, føltes det tryggest der og da.

Share on print
PRINT
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

2 hendelser på “Ostekake langpanne”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?