Smørplanke – Butter Board

Jeg leste om en populær smørtrend i fjor sommer. Butter Board, eller smørplanke som jeg kaller det, er smør servert på en trefjøl, eller et skjærebrett av tre, dekorert med det du måtte ønske av smaker.
Jeg liker å dekorere smørplanken med sterke farger og gode smaker.
Det som er så fint med denne planken, eller Butter Board om du vil, er at du lager den helt etter din egen smak.

Jeg lager smørplanken med Kviteseidsmør, og vi liker den best servert med rykende fersk og luftig Focaccia som du finner oppskrift til her.

Tilleggsinfo til focaccia-oppskriften: Jeg halverer oppskriften til focacciaen, men bruker fortsatt et helt egg og så bruker jeg ekstra væske i tillegg (totalt ca. 2,5 dl). Deigen skal bli litt bløt. Foruten olivenoljen, så dropper toppingen (salt og rosmarin) på focacciaen når jeg gjør det på denne måten.
Focacciaen stekes på et bakepapirkledd stekebrett og ikke i en form. Trykk focaccia-deigen utover stekebrettet sånn at den «flater ut». Bruk gjerne en pizzaskjærer til å dele den opp med før du steker den. Da får du et focaccia-brytebrød. Steketiden blir litt kortere når du gjør det på denne måten. Følg derfor med på den.

Dette har vært veldig populært når jeg har servert det hjemme hos oss, og jeg har lært en viktig ting: Husk å beregne mer smør enn du tror du trenger for dette faller virkelig i smak.

Til smørplanken bruker jeg gjerne

  • Romtemperert Kviteseidsmør – nok smør til antall personer rundt bordet ++
  • Sprøstekt bacon i biter – Jeg synes det er veldig lettvint å sprøsteke det i ovnen *
  • Granateple – kan være lurt å rense den på forhånd
  • Gressløk eller annet grønt du har for hånden

Romtemperert smør skal danderes på planken = trefjøla / skjærebrettet av tre.
Jeg tar smør på en kniv og presser det ned på fjøla. Tenk på at det skal se noenlunde pent / appetittlig ut. Dette gjør jeg til fjøla er dekket av smør. Jeg smører tjukt på, for å si det sånn.
Deretter strør jeg dekoren over smøret, og som nevnt ovenfor, liker jeg å bruke sprøstekt bacon, granateple og gressløk. Som du ser på bildet, har jeg i nødens stund (fordi jeg hadde glemt å kjøpe gressløk) valgt revet salat på smørplanken. Det var alt jeg hadde for hånden, og jeg syntes det ble fint.

* Jeg sprøsteker baconet på 180 grader i ovnen (over- og undervarme) i ca. 25 minutter. Steketiden avhenger av hvor sprøstekt du vil ha det og også av selve ovnen.
Jeg legger baconet oppå et bakepapirark og så dekker jeg det til med nok et ark når det stekes. På den måten unngår jeg os fra ovnen. Om du også vil gjøre det på den måten, så vær forsiktig når du skal fjerne bakearkene. Baconfettet er glovarmt.

Har du ikke en trefjøl, kan du bruke et annet brett til dette formålet.
Har du bare en stor trefjøl eller brett eller skal du bare lage en liten smørplanke, kan du bruke et hjørne av en trefjøl og servere ekstra topping i skåler som du setter på samme fjøla (om det er plass).

Tips til diverse topping / dekor til smørplanken (Butter Board)

Revet ost, diverse krydder, spiselige blomster, ristede og hakkede nøtter, ristede pinjekjerner, bær, granateple, gressløk eller annen urt, ruccola eller revet salat, sprøstekt bacon (ikke smør på bacon… 😉) eller skinke, litt pesto, zest fra lime, sitron eller appelsin m.m.
Kom gjerne med flere forslag, om du har smakt noe som gjør seg utmerket på toppen av smørplanken.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk