Smørfondant – Rolled Buttercream

I mitt forrige innlegg om sjokoladekake med Nugattikrem, skrev jeg om Rolled Buttercream eller smørfondant som jeg tror jeg har bestemt meg for å kalle det. Eller kanskje det kan hete kjevlet smørkrem?

Det som er så fint med denne, er at den er mye enklere å jobbe med, i den forstand at om du får et rift eller lignende, kan du bare stryke over det med fingeren og det blir like fint igjen. Se eksempel på det i videoen. Fordi kaken og smørfondantlokket er vendt mot kameraet, ser jeg ikke helt hva jeg gjør.

Oppskriften gir nok smørfondant eller Rolled Buttercream om du vil kalle det det, til denne sjokoladekaken med Nugattikrem pluss litt til.

Smørfondant er laget av

  • 100 gram smør – romtemperert
  • 1 dl glukose
  • 400 gram melis
  • Ev. litt melis for elting – men mulig du ikke trenger det

Pisk romtemperert smør hvit. Pisk deretter inn glukosen, før du til slutt pisker inn melis.
Pakk inn i plastfilm og legg kaldt i ca. 3 timer.

Tips:
– Bruk maizena når du skal kjevle den ut. Du får mer kontroll og smørfondanten blir mindre klissete med maizena enn med melis.
– Kjevle ut mellom to lag bakepapir som jeg gjør i videoen. Vær bare obs på at smørfondantlokket blir skrukkete på den ene siden (undersiden hos meg). Begge sider kan brukes. Den ene siden blir det mer liv i enn den andre. Det var også enkelt å få lokket på kaken når jeg brukte bakearket.

To farger – sjokolade og hvit

Jeg delte massen i to og eltet inn 2 ts kakao i den ene og 2 ts vaniljesukker i den andre. Dette fordi jeg ønsket et marmorert smørfondantlokk. Se video for hvordan jeg gjør det. Hadde jeg brukt maizena i stedet for melis når jeg kjevlet den ut, hadde jeg fått til ønsket mitt om marmorert smørfondantlokk.

Du kan også farge smørfondanten med de fargene du selv ønsker. Prøv deg fram.

Hvordan jeg ikke skal gjøre det mer

Ifølge oppskriften jeg fant først, skulle smørfondanten eltes i mye melis etter at den var ferdig i kjøkkenmaskinen. Jeg eltet bare sluttresultatet i 100 gram melis, og det var ikke fullt så mye som ble anbefalt. Dette dropper jeg til neste gang.

I videoen ser du at jeg sliter med denne smørfondanten. En av grunnene er at jeg kjevlet ut med melis, og en annen grunn er at jeg la den på en iskald kake (rett fra kjøleskapet). Jeg mener og tror at den blir lettere å jobbe med om kaken er romtemperert for da stivner den ikke så fort. Det kan jo hende jeg tar feil her, og at jeg lærer mer om hvordan gå fram når jeg har gjort det noen ganger.

Hvit smørfondant til gulrotkake

Jeg lagde gulrotkake til min mors bursdag i oktober. Jeg pyntet den ganske enkelt med hvit smørfondant (samme oppskrift som ovenfor, men uten sjokolade). Idéen med vinglasset og sølet med rødvin så jeg på Facebook. Det visuelle falt i smak, men smørfondanten gjorde kaken altfor søt. Fondanten lå derfor igjen på tallerkenen.

Rødvinssølet er laget av farget melisglasur.

Smørfondan er enkelt å forme, og jeg legger ved et bilde av noen hjerter som jeg lagde av den sånn at du kan se.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk