Makroner med Crémant

Makroner med Crémant lagde jeg i forbindelse med årets julebord med damene. Julebordet arrangeres av min gode venninne Heidi og i år tok hun oss med på en kunstrunde i Lillestrøm. Ønsket hennes var en søt avslutning som ikke var altfor mektig sammen med hennes kreasjoner på en dessertplanke. Valget falt på makroner med Crémant – Crémant-ganache og Crémant-gele.

Første del av kvelden – kunstrunden

Opplevelsene nevnt nedenfor har jeg selv betalt for, så dette er ikke reklame / annonse.

Kunstrunden startet med en guidet omvisning av utstillingen på Nitja (senter for samtidskunst). Deretter gikk vi videre til Studio Oscar hvor bobler og fingermat ventet sammen med en veldig flink og kunnskapsrik innehaver. Karine fortalte om flere spennende samarbeid med unge og fremadstormende kunstnere i tillegg til å dele andre idéer og morsomme teknikker med oss.

Etter Studio Oscar, gikk vi til Nova Spektrum for å oppleve Van Gogh Alive. Denne utstillingen falt veldig i smak hos samtlige deltagere og om du har muligheten til å oppleve denne utstillingen, anbefaler jeg den.

Kunstkvelden ble avsluttet med en veldig hyggelig middag hjemme hos Heidi.

Heidi er også kjøperen av maleriet mitt som jeg har kalt «Stormfull aften», så en kan vel si at prikken over i’en for meg på kunstrunden den kvelden, var å se maleriet mitt henge på orkesterplassen hjemme i stuen hos dem.

Makroner med Crémant-fyll

Denne gangen brukte jeg oppskriften på makroner med Italiensk marengs som jeg fant på Cupcake Jemma sin Youtube-kanal. Jeg liker «runde tall» når jeg jobber med oppskrifter, men valgte å følge instruksjonene/oppskriften til punkt å prikke (nesten). Jeg skriver nesten i parentes, for jeg rørte bare sammen melis og mandelmel, jeg kjørte ikke blandingen sammen med foodprosessoren for enda finere «mel» og jeg siktet heller ikke mandelmelisblandingen etter å ha rørt den sammen.

Makronene som skulle fylles med Crémant både i form av ganache og gele, ble de beste jeg har laget.

Oppskriften på makroner ga ca. 80 halve makroner (som igjen blir 40 makroner med fyll).

Før du begynner med makronene

Tegn sirkler i ønsket makronstørrelse på bakearkene du skal bruke. Den siden du har tegnet på, skal ned mot stekebrettet. Du kan også lage deg en mal for gjenbruk om du heller ønsker det.
Smør andre siden av bakearket med ørlite-pittelite olje. Man skal ikke kunne kjenne oljen på arket, så bruk veldig lite. Tørkerull er veldig fint å bruke til dette formålet.

Crémant-ganache og Crémant-gele skal også lages. Om du gjør det før eller etter makronene, er avhengig av om når de skal fylles. Jeg lagde både ganache og gele dagen i forveien.

Makronene er laget av

 • 190 gram Mandelmel
 • 205 gram melis
 • 144 gram eggehviter (72 + 72)
 • Sirup laget av 190 gram sukker og 0,6 dl vann

Jeg blandet sammen mandelmel og melis i en stor bolle (Jeg liker å jobbe i en stor bolle når jeg lager makroner). Deretter blandet jeg inn 72 gram av eggehvitene. Synes du det er vanskelig med nøyaktige mål, kan du klippe dem med en saks. Se videoen nedenfor for hvordan jeg løser det, eller se videoen på min Youtube-kanal sammen med mange andre gode tips fra meg.

Eggehvitene skal blandes inn, men ikke bland for mye / behandle blandingen for hardt. Dekk blandingen til med litt plast mens du lager sirupen.

Resten av eggehvitene – 72 gram – gjøres klar for stivpisking når sirupen (oppskrift nedenfor) når 110 grader.

Sirupen til den stivpiskede eggehviten lages av

 • 190 gram sukker
 • 0,6 dl vann

Ha sukker og vann i en kjele og kok opp. Når sirupen når 110 grader, starter du stivpiskingen av eggehvitene (72 gram).

Når sirupen som fortsatt koker, når 118 grader, helles den i bollen med stivpiskede eggehviter. Hell sirupen langs kanten, på innsiden, av bollen og gjerne i en tynn stråle mens vispen går rundt.
Heller du sirupen i midten av bollen, mens vispen går, kan den bli kastet rundt i bollen og stivne i stedet for å blandes inn eggehvitene.

Pisk deretter marengsen (stivpiskede eggehviter og sirup) til den får romtemperatur. Det tar ca. 6 minutter.

Ikke ha all marengsen i mandelmel-melis-blandingen med en gang. Bland litt av marengsen inn i blandingen først. Bland deretter resten av marengsen inn.

Konsistensen på røra avkjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får for flate makroner.

Eksempel på hvordan røra skal være

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Sprøyt inni sirkelen du har tegnet.

La disse nå stå til tørk i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 30 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes.

Steking av makroner

Jeg stekte dem midt i ovnen på 165 grader i 11 minutter med over-/undervarme. Jeg synes det ble litt for sterk varme, og kommer til å justere ned varmen litt til neste gang jeg lager dem. Mulig jeg går for 150 grader og 12 minutters steketid.
Alle ovner er forskjellige, så prøv deg fram med et par makroner først om du er usikker på din ovn.

I videoen hvor jeg fant oppskriften på disse makronene, delte de et lite triks for å se om makronene var ferdige. Trykker du forsiktig på makronen og toppen føles som den sitter løst / sklir litt av, er ikke makronen helt ferdig.

Når skal man fylle makronene med Crémant-fyllet?

Ifølge gjengen på Cup cake Jemma-kanalen, bør makronene fylles 1-2 dager i forveien. Jeg fylte mine litt for mye stekte (ganske sprø) makroner et døgn i forveien, og det var helt perfekt.

Crémant – ganache

Jeg lagde nok ganache til å fylle mer enn de ca. 20 makronene som jeg skulle ha med meg, og Crémant-ganachen er laget av…

 • 2 dl Crémant
 • 200 gram Hvit sjokolade i biter – Jo mindre biter, dess enklere smelting av sjokoladen

Kok opp Crémant og reduser den til 1,5 dl. Om du koker den inn til mindre mengde, kan du enten koke opp litt mer eller bruke kokt (kokvarmt) vann.

Ha den hvite sjokoladen i en høy beholder. Jeg brukte beholderen som fulgte med stavmikseren min, den er smal og har høye kanter. Jeg jukset litt, og valgte å sette sjokoladen i litt varmt vannbad mens Crémanten «kokte seg mindre».

Varm og redusert Crémant helles over den hvite sjokoladen. Deretter lot jeg blandingen hvile i et par minutter før jeg brukte stavmikseren på det hele.
Jeg satte fløyelsmyk ganache i en bolle i kjøleskapet og når den var blitt tykkere, hadde jeg den i en sprøytepose klar for bruk.

For tynn ganache?
Skulle du være uheldig å bruke for mye væske, og blandingen blir for tynn, kan du smelte litt mer sjokolade over vannbad og blande inn i ganchen.

Crémant – gele

Samtidig som Crémanten til ganachen kokte / ble redusert, lagde jeg Crémant-gele. Til denne brukte jeg…

 • 1 dl Crémant
 • 50 gram sukker
 • 1 dl vann
 • 2 plater gelatin

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken. Kok opp vann og sukker. Når sukkeret er smeltet, helles sukkervannet i en liten bolle. Klem vannet av gelatinen og smelt den i det varme vannet.
Til slutt røres Crémant inn i sukker-gelatin-vannet.

Avkjøles. Jeg hadde geleen i en sprøytepose før den stivnet. På bildet nedenfor ser den litt kornete ut. Det er nok fordi den ble sprøytet ut av posen. Jeg overlater til deg å bestemme hvor mye gele du skal bruke inni hver makron.

Makroner med Crémant ble først fylt med Crémant-ganache og deretter hadde jeg Crémant-gele i midten av ganachen.

Andre makroner jeg har laget og som jeg har fått veldig mye skryt for, er disse med brunost og jordbær. Nam!
Skriver du makroner i søkefeltet på bloggen, finner du også smaker som Troika, ostekake, sitron, suksesskrem for å nevne noen.

Disse makronene kan lages med annen smak på ganachen og geleen. Lag gjerne din egen vri.

Trykk på videoen ovenfor for å se hva jeg gjør med eggehviter for enklere oppmåling av disse.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk