Terrazzo ostekake

I Terrazzo ostekake finner du geleen inni kaka. Geleen deles i biter og blandes inn i ostemassen. Vanligvis er det mange forskjellige farger på geleen i ostekaka. I denne varianten av Terrazzo ostekake har jeg bare brukt rød og blå gele.

Inspirasjonen til denne kaka er fra Instagram, hvor jeg i april så en liten filmsnutt (fra @matklubbentrondheim) som viste kaka i norske farger. I og med at mai stod for døra da jeg så den, visste jeg med en gang at jeg måtte prøve den som årets maikake.

Hipp-hurra! Dette ble en flott 17.-maikake!

Terrazzo ostekake er laget av kjeksbunn, ostemasse, rød gele og blå gele.
Fordi jeg var redd for at geleen skulle ta over ostekaka, var jeg litt usikker på hvor mye gele jeg ville ha inni kaka. Jeg valgte derfor å gå for 200 gram ferdig rød gele og 150 gram ferdig blå gele. I ettertid er jeg enig i valget av gele inni kaka. Vær obs på at om du skulle velge mer gele i ostekaka, må du ta høyde for at Terrazzo ostekaken vil bli høyere enn den du ser på bildet.

Jeg brukte 1 ts kanel i bunnen av kaka. Dette synes jeg var litt for lite, så jeg har skrevet 2 ts i oppskrifta.

Fordi jeg skulle ha gele med sukker i inni kaka, var jeg litt måteholden med mengden sukker i denne kaka. Jeg brukte 150 gram sukker. Jeg må innrømme at jeg syntes det var for lite og har derfor økt mengden sukker til 250 gram i oppskriften nedenfor. Men, av alle som smakte på kaka, var det også noen som mente at den ikke behøvde mer sukker (2 mente at ostekaka var god som den var, mot 4 som mente den kunne trengt mer sukker).

Gelerestetips: Resten av geleen kan brukes oppå Terrazzo ostekake: Først et lag blått og så et lag rødt eller omvendt om du heller skulle ønske det. Da må du i så fall smelte geleen og helle oppå den ferdigstivna ostekaka for. La geleen stivne før du gjør det samme med neste farge. Men, vær obs på at det vil bli tynne lag av hver gele med farge.

Terrazzo ostekake er laget i en 22 cm kakeform (jeg brukte min Bake-it-easy-kakeform med kakefatet som hører til og som brukes som bunn mens kaka lages).

Start med geleene til kaken

Lag gjerne geleene dagen i forveien. Geleen må være stiv når du skal dele den opp i biter.

 • Rød gele – Jeg valgte jordbærgele. Lag etter anvisning på pakken. Jeg tilsatte bare litt rød konditorfarge av typen Cacas rød icing color
 • Blå gele – Jeg valgte blåbærgele. Lag etter anvisning på pakke. Jeg tilsatte tre dråper konditorfarge av typen Colour Mill navy (marineblå)

Lag gele etter anvisning på pakken. Jeg hadde i konditorfargen når innholdet fra gelepakken var smeltet i det kokende vannet.
Valg av konditorfarge (hvor mye og hvilken type) overlater jeg til deg å avgjøre.
Jeg var litt spent på om fargen jeg brukte ville smitte av i den hvite ostemassen, men det skjedde ikke før etter tre dager. Det er litt kake igjen i kjøleskapet for å følge med hvordan den utvikler seg.

Kjeksbunnen til Terrazzo ostekake er laget av

Akkurat som geleen, kan også bunnen lages dagen i forveien om du skulle ha behov for det.

 • 250 gram Digestive kjeks (18 stk.)
 • 100 gram smeltet smør
 • 1/4 ts salt
 • 2 ts kanel

Knus/pulveriser kjeksen med stavmikseren, smelt smøret med salt og kanel og bland dette med kjeksen.

Fordel dette i en kakeform str. 22 cm i diameter. Bruk gjerne en potetstapper for jevnt resultat (se bilder nedenfor eller videosnutten fra min Youtube-kanal). Hadde jeg brukt en springform uten kakefat som bunn, hadde jeg kledd bunnen av formen med bakepapir.

Settes kaldt mens ostemassen til Terrazzo ostekake lages.

Ostemassen til Terrazzo ostekake er laget av

Før du lager ostemassen må du: Ha laget geleen og skjært den opp i biter (jeg lagde biter av 200 gram rød gele og 150 gram blå gele) + ha kjeksbunnen klar.

 • 600 gram Philadelphia ost naturell
 • 3 dl kremfløte
 • 150 gram Creme Fraiche
 • 250 gram sukker
 • 4 ts vaniljesukker
 • 8 plater gelatin (Jeg bruker den gule pakken fra Gelita)
 • 10 ss kokvarmt vann til å smelte gelatinplatene i

Fremgangsmåte

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken. Jeg setter de i et høyt glass dekket med kaldt vann til jeg skal bruke dem.

Pisk Philadelphia, kremfløte, Creme fraiche, sukker og vaniljesukker til ostemassen begynner å bli fast og luftig (samme konsistens som stivpisket krem, men denne blir fyldigere (om man kan si det på den måten))
Jeg setter tempoet på kjøkkenmaskinen helt ned og klemmer av vannet på gelatinplatene når ostemassen ser klar ut. Deretter rører jeg ut de bløtlagte gelatinplatene i kokvarmt vann. Jeg endte opp med å bruke 10 ss til denne mengden gelatin.
Skru opp tempoet på kjøkkenmaskinen litt og hell ferdigsmeltet gelatin i ostemassen. Helles i tynn stråle. Ikke ha «full spiker» på vispen til å begynne med, for da vil nok ganske sikkert noe av gelatinvannet komme over kanten av bollen.

Stopp gjerne miksmasteren/kjøkkenmaskinen om du føler du ikke har kontroll mens du gjør dette.

Når du har rørt gelatinen godt inn, er ostemassen klar for å ta imot de røde og blåe gelebitene. Geleen røres forsiktig inn for hånd. Nå er ostemassen med gelebiter klar for kakeformen. Helles over kjeksbunnen og settes kaldt til Terrazzo ostekake stivner.

Servering

Jeg pyntet kaken med friske bringebær og blåbær. Før bærene fikk stase opp Terrazzo ostekake, vasket jeg dem i vann med litt bringebæreddik i. Hvorfor jeg gjør det, kan du lese om her, hvor jeg skriver om holdbare bær.

Denne filmen ligger på min Youtube-kanal. Jeg setter pris på om du vil følge meg der også.

Terrazzo ostekake som jeg hadde med til festmiddagen 17. mai 2024

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk