Eltefri focaccia

Eltefri focaccia kom jeg over på Youtube for et par måneder siden. Nå fikk jeg endelig muligheten til å lage den, og jeg må si jeg er focacciafrelst. Emma Fontanella på Youtube delte en video hvor hun forklarte hvordan man skulle lage eltefri focaccia. Hun kaller den for eltefri boblefocaccia, og neste gang jeg lager denne focacciaen, satser jeg på enda større bobler i min. Jeg brukte Tipo 00 i deigen denne gangen, men neste gang lager jeg med hvetemel.

Det høres veldig enkelt ut med eltefritt, men selv om den er eltefri, er det allikevel endel «jobb» med den.
Med «jobb» mener jeg at du må sette av tid til «strekke-og-brette» + hevingen. Jeg brukte vel totalt 4 timer på denne eltefrie focacciaen. Var det verdt all ventingen? Absolutt! Tommel opp!

Jeg har også en annen veldig populær focaccia her på bloggen som er verdt et forsøk, og den finner du her.

Eltefri focaccia er laget av

  • 4,5 dl fingervarmt vann (450 gram)
  • 2 ts salt
  • 1 ss olivenolje
  • 10 gram tørrgjær
  • 550 gram mel – jeg brukte Tipo 00

Rør sammen vann, salt og olivenolje. Ha deretter i mel og tørrgjær og bland det sammen. La deigen hvile under plast eller en tallerken/lokk i 30 minutter.

Strekk og brett deigen fra fire sider og la deigen heve i 30 minutter. Dette skal du gjøre 4 ganger/runder = hevetid 2 timer.
Se hvordan jeg gjør det i videoen nedenfor.
Tips: Bruk vann på fingrene. Da blir deigen lettere å jobbe med.

Når focacciadeigen er klar for å flyttes over i formen den skal stekes i, kan du godt strekke og brette en gang til (4 ganger).
Dekk formen med bakepapir og hell olivenolje i bunnen av formen.
Legg deigen oppi formen, hell litt olivenolje over og trykk deigen utover. Unngå å ødelegge eventuelle bobler som har dannet seg i deigen. Se hvordan jeg gjør det i videoen nedenfor.
Nå skal deigen heve en time til. Jeg satte deigen først på kjøkkenbenken for å heve, men etter 40 minutter fant jeg ut at jeg skulle flytte den til en litt lunere plass og der lot jeg den heve i ca. 1 time til.
Hevetips: La deigen heve på en lun plass.

Jeg toppet den eltefrie focacciaen med litt mer olivenolje og maldonsalt. I tillegg puttet jeg noen småtomater nedi deigen før steking. Ja, om du lurer, så brukte jeg en del olivenolje til denne focacciaen.
Her er det bare fantasien og smaken som setter en stopper for topping og fyll. Lag deg din egen favorittfocaccia.

Eltefri Focaccia ble stekt på 200 grader i 30 minutter. Din ovn er annerledes enn min ovn, og dermed kan også steketiden være annerledes. Sjekk den derfor etter 20 minutter.

Focaccia rett fra ovnen ble raskt flyttet over på en rist for litt avkjøling. Jeg må innrømme at jeg ikke klarte å vente så altfor lenge før jeg skjærte første bit. Det ble fersk focaccia med mye godt pålegg på den kvelden.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk