Min vellykkede Pavlova – hvordan jeg gjør det…
Oppmuntret av Trine, en av mine følgere, har jeg nå lagd dette innlegget om hva jeg gjør for å få til en vellykket Pavlova.
Jeg er ingen Pavlova-spesialist, men etter endel prøving og feiling, har jeg kommet fram til en oppskrift jeg er veldig fornøyd med, og deler her fremgangsmåten etter beste evne.
En ting jeg har erfart, er at alle ovner, kjøkkenmaskiner og andre diverse kjøkkenredskaper er forskjellige. Tidene oppgitt nedenfor, gjelder utstyret jeg har hjemme.
Første gangen jeg bakte Pavlova, googlet jeg mellom mange forskjellige oppskrifter for å finne den beste steketiden. Valget falt på hvordan Lise Finckenhagen stekte sin på, og dette har jeg fortsatt med siden den gang.
Mens du lager marengsen, varmer du opp ovnen til 180 grader. Når marengsen settes inn i ovnen, reduserer du gradene til 140.
En «vanlig» rund marengskake lar jeg stå i ovnen på 140 grader i en time. Deretter skrur jeg av ovnen og lar marengsen stå der inne med døra på gløtt til ovnen er avkjølt.
Jeg steker marengsen midt i ovnen. Har du valget mellom å steke den litt nedenfor midt i ovnen eller litt ovenfor midten, ville jeg valgt muligheten som er litt nedenfor.
Hvitere Pavlova = lavere varme og lengre steketid. Dette har jeg ikke prøvd meg fram til enda.
Pavlova er en søt kake, så om du ikke ønsker den så søt, reduserer du mengden sukker.
Bakebolle og visp må være helt rene før du starter.
Eggehvitene blir ikke stive om de kommer i kontakt med fett. Unngå også derfor å få eggeplomme sammen med hvitene.
For å være på den sikre siden, kan man gni inn bakebollen og visp med litt sitron.
Det er lurt å finne fram alle ingrediensene før du begynner. Et godt råd jeg selv burde begynne å følge, det er i hvert fall det jeg tenker hver gang jeg er i gang med en bakst.
Jeg pleier å blande sukker og vaniljesukker før jeg har det oppi. Det er sikkert ikke nødvendig, men det er bare noe jeg føler er lurt.
Jeg pisker marengsen først på middels hastighet.
Når eggehvitene begynner skumme, har jeg litt og litt av sukkeret og vaniljesukkeret i bakebollen. Pisk dette inn i hvitene før du har i litt mer sukker.
Dette gjør jeg 3 ganger.
Når marengsen begynner å stivne, øker jeg hastigheten litt på maskinen = middels +.
Med min kjøkkenmaskin, og med denne fremgangsmåten, pisker jeg marengsen i ca. 7 minutter.
Før pisket jeg den i 10 minutter, men nå er jeg fornøyd med kortere pisketid.
Konklusjon = pisketiden avhenger av kjøkkenmaskin, og jeg vil dermed si mellom 7 – 10 minutter.
Marengsen skal være fyldig, stiv og blank.
I de fleste oppskriftene står det at Maizena og eddik skal røres inn for hånd.
Dette gjorde jeg også til å begynne med, men etter at jeg fant ut at det gikk fint å ha dette i bakebollen mot slutten av pisketiden, har jeg bare fortsatt med det.
Fordel marengsen på et bakepapirkledd stekebrett.
I og med at den eser noe ut i diameter, fordeler jeg marengsen i en litt mindre diameter enn det kakefatet jeg skal bruke er.
Når det gjelder fyll/pynt, er det godt med syrlige bær og/eller curd (se forslag på sitron- og appelsincurd og bringebærcurd) mot den søte marengsen.
Erfaringsmessig mugner ofte bærene jeg kjøper ganske raskt. Opplever du det samme, kan du lese mer om hvordan unngå dette, i innlegget mitt om holdbare bær.
Men, om jeg velger søt pynt, som f.eks. sjokolade, liker jeg å bruke en litt mer syrlig krem, som jeg har brukt på denne Smash-Pavlovaen. Salt karamell er heller ikke dumt.
Trenger du smakfulle Pavlova-forslag, finner du over 20 idéer fra meg her på bloggen. Skriv Pavlova i søkefeltet og la deg friste.
Sliter du med å få Pavlovaen av bakepapiret, kan du se på filmen nederst i innlegget hvordan jeg gjør det.
Oppskrift på den marengsen jeg er mest fornøyd med til Pavlova – «vanlig» rund kake
- 6 eggehviter
- 300 g sukker (har jeg finkornet sukker, bruker jeg gjerne det)
- 3 ts vaniljesukker
- 20 g maizena
- 3 ts bringebæreddik
Sett ovnen på 180 grader. Temperaturen senkes til 140 grader når marengsen settes inn.
Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Deretter har du i litt og litt av sukker og vaniljesukker. Pisk marengsen til den blir stiv og blank, ca. 7 minutter.
Ha i maizena mot slutten av piskingen. Jeg har tidligere pleid å røre inn eddiken for å hånd, men nå har jeg den i mens kjøkkenmaskinen går.
Fordel marengsen på et bakepapirkledd stekebrett.
Stekes på 140 grader i en time. Skru av ovnen etter et time og la den stå i ovnen med døra på gløtt til den er avkjølt.
Jeg lager som regel marengsen på kvelden, og lar den stå i ovnen med døra på gløtt til neste dag.
Trine nevner salt og gamle/ferske egg i spørsmålet sitt.
Jeg bruker ikke salt.
Når det gjelder gamle/ferske egg, har jeg lest at det er enklere å få til en marengs med «eldre» egg (les innlegget her).
Jeg har aldri tenkt over det, og bruker de eggene jeg har tilgjengelig.