Karamell i Wienerbrødsvinger – Wienerbrød med karamell

Nå i disse nyttårsforsettdager, er kanskje ikke denne kjempegode wienerbrød-karamell-i-svingene (ikke så lett å finne på navn på denne) det første jeg burde friste med, men jeg tar sjansen.

Ikke helt et tradisjonelt wienerbrød, men du verden så godt!
Jeg har laget wienerbrøddeig som jeg har snurret med karamell inni. Wienerbrødene ble kjempegode med  kombinasjonen av sprøtt, søtt og litt salt. Jeg kan tenke meg disse slår an som kanelsnurrer også, og det kan lett ordnes bare ved å ha litt kanel i karamellen.

Jeg elsker hobbyen min, spesielt når eksperimentene mine resulterer i slike smakfulle tilfeller som disse deilige wienerbrødene. Oioioi!

Ønsker du heller å lage vanlige wienerbrød, finner du en oppskrift på noen skikkelig gode wienerbrød her.

Til ca. 20 stk. Karamell i Wienerbrødsvinger (størrelse som avbildet) brukte jeg

Oppskrift Wienerbrød

 • 500 gram mel
 • 1 ts salt
 • 50 gram brunt sukker
 • 50 gram fersk gjær
 • 2 dl kald melk
 • 2 egg
 • ca. 100 gram mel til elting og «innkjevling» av smør
 • 300 gram romtemperert smør

Mel, salt og brunt sukker ble blandet. Gjæren ble rørt ut i den kalde melken. Deretter ble «gjærmelk» og egg blandet i det tørre.

Når wienerbrøddeigen var ferdig, eltet jeg den med litt mel. Setter deigen seg fast, bruk litt til. Kjevle deigen ut, dekk halvparten med smør og brett deigen sammen noen ganger. Jeg gjorde dette tre ganger; kjevle, dekke halvparten med smør og brette sammen. Jeg brukte dermed 100 g smør pr. runde. Et tips er å bruke ostehøvelen til smøret.
Det kan hende du vil oppleve at det kan være lurt å sette deigen kaldt mellom hver runde. Dette for at smøret ikke skal smelte så mye. Prøv deg fram. Jeg droppet å sette dem kaldt mellom hver runde, og det fungerte for meg.

Dekk brettet wienerbrøddeig med plastfolie og sett kaldt mens du lager karamellen. Karamellen bør være nok til de 20 wienerbrødene som oppskriften gir, så om du skulle bli fristet til å lage flere wienerbrød, kan det hende du trenger mer karamell. Ønsker du å servere dem med ekstra karamell, må du i hvert fall lage mer.

Oppskrift karamell

 • 150 g smør
 • 100 g brunt sukker
 • 0,5 dl kremfløte

Ha alt i en liten stekepanne og la det smelte sammen. Rør litt og la det putre i ca. 5 minutter. Sett kaldt. Jo kaldere karamellen er, jo mindre av den renner ut når du skal snurre wienerbrødene sammen.

Karamellen til wienerbrødene kan lages med litt rom i, da blir det karamell med litt mer voksen smak.

Når karamellen er avkjølt; del deigen i to, kjevle den ut og smør på halvparten av karamellen. Del deigen i strimler (se bilde nedenfor), og rull sammen. Snurrene ble stekt i muffinsformer midt i ovnen på 200 grader i 17 minutter. Steker du i former, holder karamellen seg på plass. Dropper du formene, vil karamellen helt sikkert renne ut.

Karamell i Wienerbrødsvinger

Karamell i Wienerbrødsvinger

Karamell i Wienerbrødsvinger

Wienerbrøddeig

Wienerbrøddeig

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk