Hjemmelagde Wienerbrød

Rykende ferske og hjemmelagde Wienerbrød. Nam! Disse wienerbrødene har jeg laget en gang før, rettere sagt for maaaange år siden, og etter en fristende runde med et bakeprogram på TV, måtte jeg finne fram denne oppskriften igjen.

Hjemmelagde Wienerbrød er laget av

  • 400 g mel
  • Tørrgjær – halv pose
  • 1,5 dl melk (jeg brukte kald melk)
  • 1/2 ts salt
  • 60 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • 50 g romtemperert smør

Elt alle ingrediensene foruten smøret i 10 minutter. Tilsett smøret og elt i 10 minutter til. La deigen heve en time.

Smøret

  • 300 g smør

Kjevle smøret flatt.
Jeg tegnet hvor stort jeg ville ha det på et bakeark (15×30 cm), og så kjevlet jeg ut smøret til denne størrelsen mellom to bakeark. Pakk gjerne smøret inn i bakearkene og kjevle helt ut i kantene, da får du en rettere kant. Se bilder/film nedenfor.

Om smøret er mykt, må det legges kaldt før bruk. La det fortsatt ligge innpakket i bakepapiret.

Fyllet

  • Vaniljekrem (kjøpt eller hjemmelaget – ditt valg) – ønsket mengde – Jeg brukte halvparten av pakken
  • Frø fra en halv vaniljestang

Blandes godt.

Kjevling deig og smør – tålmodighetsprosessen

For å få deig og smør lagvis i flere lag, må dette gjøres i flere omganger. Jeg gjorde det på denne måten: Kjevle ut deigen til 30×45 cm sånn ca. Legg utkjevlet smør oppå og brett deigen over – fra høyre og fra venstre = nå er smøret omfavnet av deigen. Legg kaldt.

Jeg brukte et døgn på denne prosessen, men du kan sikkert klare det på kortere tid.

Ta ut deigen og kjevle den ut 40×40 cm sånn ca, brett i tre og legg kaldt.
Jeg gjentok dette to ganger til = tre ganger totalt. Du kan sikkert gjøre det flere ganger også.

Til slutt kjevlet jeg ut deigen til 30×50 cm. Jeg delte opp deigen i firkanter og trekanter i ønsket størrelse. Disse ble fylt med kjøpt vaniljekrem. Firkantenes hjørner ble klemt/brettet sammen (se bilder) og trekantene ble rullet sammen.

La heve en time til, pensle med egg og stek midt i ovnen på 220 grader i ca. 20 minutter. Alle ovner er forskjellig, så følg med mot slutten av steketiden.


Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?