Vafler som forrett

Vafler som forrett har stått på blokka siden jeg fylte 50 år i mars. Denne vaffelglade dama bestemte seg tidlig for at festmiddagen skulle starte med vafler.

Jeg tror det er flere enn meg som synes at vafler som forrett gjorde suksess, og at dette frister til gjentakelse. Det gleder meg stort at jeg har inspirert til en spennende forrett som kan serveres på uendelig mange måter.

Planlegger du også å lage vafler til forrett, kan jeg anbefale å teste ut vaffelrøra før du setter i gang. Jeg teste ut disse i sommer, men da på et vaffeljern med mindre vaffelhjerter enn det jeg skulle bruke på selve dagen. Vaffelrøra måtte derfor justeres underveis.
Det var Lars (mannen min) som stod for stekingen denne dagen, og han syntes det var rart at de skulle være så stive. Det stemmer at de er stive når du tar dem ut av jernet, men om du legger dem oppå hverandre når de tas ut av jernet, blir de ikke så stive lenger.
Hvorfor stive? Planen var egentlig å ha dem stive, men det ble ikke sluttresultatet. Uansett, var jeg fornøyd med smaken på vaflene og da valgte jeg å se bort fra at resten ikke helt ble etter planen.

Tre vaffelhjerter til hver – den ene var vegetar, den andre var med fisk og den tredje med kjøtt. Litt vor enhver smak, der altså. Fordi jeg ønsket å servere romtempererte vafler til forretten, måtte alt annet som skulle stå kaldt bli gjort klart på forhånd, før det til slutt bare var å pusle toppingene til vaffelhjertene sammen før servering. Jeg visste at dette ville bli en stor jobb, og jeg er veldig takknemlig for all hjelp jeg fikk på kjøkkenet denne kvelden.
Det var ikke alle som syntes jeg skulle/burde stå på kjøkkenet på min egen feiring, men fordi jeg hobbyerer som matskribent, ønsket jeg å servere mine egne kreasjoner.

Vafler til forrett ble laget av

Med 17 gjester som skulle ha 3 vaffelhjerter hver til forrett, trengte jeg 9 vaffelplater á 6 hjerter. Mitt vaffeljern gir store vaffelhjerter, og røra gjenspeiler dette. Det ble 10 vaffelplater av denne vaffelrøra.

 • 100 gram smeltet smør
 • 6 egg
 • ca. 400 gram mel
 • 4 ss potetmel
 • 3 ts bakepulver
 • 2 ss sukker
 • 2 ts salt
 • ca. 5 dl vann (prøv deg fram)

Pisk alt godt og stek – gjerne så tett opptil servering som mulig.

Vaffelhjertet med rødbeter består av

 • Kokte rødbeter i små biter/firkanter
 • Fetaost delt i små firkanter (bruk ferdige på glass (i olje) om du synes det er lettere)
 • Ristede peanøtter – hakket
 • Granateple
 • Persille
 • Honning

Vaffelhjertet med laks består av

 • Røkt laks
 • Creme Fraiche
 • Rogn
 • Gressløk

Vaffelhjertet med roastbiff består av

 • Roastbiff
 • Brie
 • Syltet agurk
 • Sprøstekt løk
 • Soppkrem (Aromasopp stekt i smør med litt salt – deretter surret i litt fløte. Moses med stavmikser til ønsket konsistens)

Det var også med 3 gjester med laktose og glutenallergi – disse fikk ikke vafler, men bare toppingen. Jeg brukte laktosefri fløte og Creme Fraiche + at den sprøstekte løken var glutenfri.

Legger ved noen stemningsbilder fra kvelden.

Jeg valgte å dekke et veldig enkelt bord. Eføy med lange ranker buktet seg utover bordene og i mellom eføyenes utstrakte og buktende ranker ble det plassert telys i forskjellige størrelser.

Bordkortene var små gaveesker pakket inn i blått gavepapir og med et hjerte som omkranser navnet til hver gjest.
Hva som var i pakken? En oppgave som skulle gjennomføres i løpet av kvelden/middagen. Noen taper oppgaven under stolen, men jeg ønsket å løse det på en annen måte. Det var frivillig å gjøre oppgaven, og det var ikke alle som tok på seg den. Men, så har du dem som gjentatte ganger og høylytt spurte om hva klokka var, sang bursdagssang, bidro til drikkevise og lagde partyhatt av servietten.

Fordi jeg er veldig glad i hamburger, ble det grillet burger med ovnsbakte poteter til hovedrett. Desserten var ostekake + en liten gluten- og laktosefri ostekake. I tillegg hadde jeg laget makroner med brunost og granateple dyppet i sjokolade.

Tusen takk til ektemann (Lars), yngstemann (Andreas), eldstemann (Martin) mamma, Heidi og Nina for veldig god hjelp med ommøblering, bord, telt, mat og drikke.

Tusen takk for gaver, taler og at alle bidro til at kvelden jeg hadde sett fram til så lenge ble så vellykket.

For de som lurer – Ja, smittevernet ble ivaretatt etter beste evne. Alle kohorter satt hvor de skulle, spritflasker (av typen håndvask) var å finne rundt om i hele huset + flere stykker på bordene. Damene på kjøkkenet brukte hansker når de puslet sammen fine vaffelhjerter til gjestene.
For å unngå at alle tok på samme serveringsbestikk, var det ikke koldtbord.

Hurra!

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk