Pepperkakemuffins med tyttebærsmørkrem

I høstferien har det luktet av jul på kjøkkenet på hytta. Grunnen til dette, er disse pepperkakemuffinsene (kryddermuffinsene om du vil). Selv om jeg har vært skeptisk til tyttebær i kaker, har jeg vært nysgjerrig lenge nok til at jeg måtte teste ut noe nytt med denne smakfulle bæra, og i første omgang ble det i kombinasjon med pepperkakemuffins.

Er man på hytta, må man av og til ta til takke med det man har tilgjengelig… Fordi jeg lagde noen mislykka kreasjoner dagen i forveien, var jeg helt fri for store muffinsformer. Jeg måtte da bruke noen små jeg hadde liggende fra tidligere bakeprosjekter. Selv om det gikk bra med disse små, skulle jeg veldig gjerne ha lagd disse i noen (mellom)store muffinsformer.

Røren til pepperkakemuffinsene som gir 20 stk. små muffins er inspirert av denne gode vaniljekaken.

Pepperkakemuffins er laget av

 • 100 g romtemperert smør
 • 150 g brun farin (av den fuktige typen)
 • 1 ts vaniljesukker
 • 3 egg
 • 150 g mel
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ts malt kanel
 • 1/4 ts malt nellik
 • 1/4 ts malt pepper
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron
 • 1 dl kefir

Pisk romtemperert smør, brun farin og vaniljesukker lyst og luftig, før du pisker inn ett og ett egg av gangen. Deretter piskes det tørre og det våte inn om hverandre.

Ferdig røre fordeles i godt smurte muffinsformer. Det er første gang jeg har smurt papirformene, og det tror jeg at jeg skal fortsette med. De var liksom litt lettere å få ut av formen 🙂

Stekes midt i ovnen (sånn ca.) på 200 grader i 13 minutter +/-. Alle ovner er forskjellige, så sjekk dem før du tar dem ut. Det er kanskje mulig at de må stå lenger i din ovn. Bruker du større former enn det jeg gjorde, må de stekes lenger.

Tyttebærsmørkrem til pepperkakemuffins er laget av

 • 200 g romtemperert smør
 • 300 g melis
 • 3 ts vaniljesukker
 • 150 g moste tyttebær (pose fra frysedisken)

Jeg moste tyttebærene med stavmikseren sammen med halvparten av melisen. Ved å blande tyttebæra med melisen, innbiller jeg meg at det er lettere å piske inn i det luftige smøret uten at det skiller seg så lett.
Romtemperert smør, halvparten av melisen og vaniljesukker piskes hvitt og luftig. Når det er klart, piskes en og en skje av tyttebærmelisen inn i det luftige smøret.

Nam! For en farge og for en smak! Dette ble overraskende godt, for som jeg nevnte ovenfor, har jeg vært skeptisk til å bruke tyttebær i bakst. Skeptisismen forsvant raskt når jeg ble presentert for denne fargerike og smakfulle tyttebærsmørkremen.

Planen var å tilsette en til to eggeplommer i kremen. Neste gang jeg lager denne kremen, skal jeg prøve det for smørkremen blir hard i kjøleskapet og da bør den, etter min mening, stå i romtemperatur en stund før den kan nytes. Mulig kremen blir litt mindre hard med eggeplomme i.

Hva du skal gjøre med resten av eggehvitene om du velger å bruke eggeplommer i kremen?
– Bytt ut ett av eggene i røren med to eggehviter.

Pepperkakemuffins med tyttebærsmørkrem ble ekstra spennende med tyttebær og sprøstekt bacon på toppen. Det ble jo rene juletreet når jeg ser på bildene i ettertid.

Kanskje jeg må prøve denne som kake og da med en tyttebærostesmørkrem neste gang. Det kommer visstnok en anledning neste helg.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk