Tallkake – det er kaken som jeg skal bake til min svigermors runde dag i september.
Jeg har ikke lagd en sånn kake før, så jeg følte behov for å teste ut tallkake før september. Muligheten bøy seg nå i helgen, når min faste frisør, Heidi, skulle feire sin runde dag. Hun takket ja til å ta imot kaken om den skulle bli vellykket, og med en mottaker i bakhånd satte jeg igang med prøvebakingen.
Jeg lagde tallene for tynne, så jeg fikk ikke brukt all kremen eller bærene jeg hadde planlagt å ha på kaken. Dette ble løst ved å legge dem ved siden av.
Kakefatet var for stort til kjøleskapet i lokalene hun leide, så jeg er spent på hvordan de løste dette…
Oppskriften på tallkaken ble brukt fra denne vaniljekaken. Jeg stekte røra i en større form og ble i første omgang veldig fornøyd. Det vil si, helt til jeg skulle montere kaken…
Jeg er veldig glad for at jeg har testet ut tallkaken på forhånd, for jeg fikk endel aha-opplevelser underveis;
- Skal man lage lag-på-lag-kake, er det lurt med tynne bunner.
- Har man ikke tynne bunner, er det lurt med «fete» tall. Tynne tall gir lite støtte når disse skal monteres med krem imellom lagene.
- Bær mellom lagene gir støtte om det skulle være behov for dette.
- Skjær litt rundt tallene for å få fetere/bredere tall som gir støtte. Dette gir også større kake som igjen gir større flate til mer krem og pynt på toppen.
- Velg en oppskrift/kake som gjør det enkelt å flytte utskjærte tall fra stekebrett til kakefat. Utskjæringen kan også gjøres på kakefatet, men da blir det endel «gris» som enten må rengjøres eller dekkes til når du er ferdig.
- Vent med å skjære opp kaken til den er kjøleskapskald = stivere kake = letter å flytte.
- Jeg valgte en oppskrift som gir en saftig kake. Da slipper jeg å dynke kaken, når den skal serveres naken og lagvis. Våt dynket kake = vanskeligere å flytte uten at den faller fra hverandre.
- Velg et kakefat som passer i kjøleskapet.
- Kakerester kan brukes til å lage cake-pops/kakekuler. Jeg brukte noe av kakerestene til dette – sjokoladekuler sammen med bær og roseblader ble en fin dekor på fatet.
- Er det ikke plass til alle bærene du planla å ha på kaken, legg den ved siden av på kakefatet. Dekorativt og fint.
Om du som meg, ikke er så flink til å tegne for hånd, kan du printe ut tall på A4-ark. Jeg brukte Arial, fet, str. 1100 – plassert midt på arket. Disse ble perfekte maler til min langpanne (den som fulgte med ovnen).
Jeg brukte disse som mal, og endte opp med litt for tynne tall. Når jeg skal bake neste kake, vil jeg bruke samme tall som mal, men da kommer jeg til å lage dem fetere for bedre støtte og større flate.
Etter å testet ut ovennevnte oppskrift på vaniljekake (se link) akkurat som den var, har jeg bestemt meg for å redusere ingrediensene noe til neste kake. Dette for å få kakebunnen litt lavere, og for å gjøre monteringen og fraktingen av kaken enklere.
Oppskriften nedenfor er derfor litt annerledes enn originalen min. Jeg har laget den 3/4 av hel størrelse = fjernet 1/4 av ingrediensene. Resultatet vil vise seg i september.
Oppskrift på tallkaken – vaniljekake
- 150 g romtemperert smør
- 225 g sukker
- 2,5 ts vaniljesukker
- 3 egg
- 225 g mel
- 0,5 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 1,5 dl kefir
Pisk smør, sukker, vaniljesukker lyst og luftig. Pisk deretter inn ett og ett egg. Pisk hvert egg godt inn.
Nå kan mel, bakepulver, natron og kefir tilsettes om hverandre.
Røren has i en bakepapirkledd langpanne.
Kaken stekes midt i ovnen på 170 grader i ca. 30 min.
Da det er forskjell på stekeovnene, anbefaler jeg å sjekke kaken før det har gått 30 min.
Oppskrift på kremen
- 7,5 dl kremfløte
- 300 g philadelphia
- 2 ts vaniljesukker
- 150 g sukker
Piskes til luftig krem.
Oppskrift på cake-pops eller kakekuler om du vil – jeg lagde 26 kuler á 25 gram sånn ca.
- 500 g kakerester
- 100 g smeltet hvit sjokolade
- 100 g philadelphia
- Smeltet sjokolade – valgfri type – til å dyppe kulene i
Elt alt sammen, form kuler og sett kaldt til de stivner.
Kalde og stivnede kuler dyppes i smeltet sjokolade og avkjøles.
Jeg drysset litt gullfarget pulver over kulene.
Pynt – du bruker akkurat det du ønsker eller det jubilanten liker.
Mitt valg falt på
- Friske bær – jordbær, blåbær, rips
- Sitronmelisse (må nesten alltid ha dette sammen med friske bær)
- Sjokoladedekte kakekuler med gullfarget pulver
- Kronblader – lilla roser
- Blomster – kjøpt kakepynt – var litt usikker på disse, men ble fornøyd med resultatet
- Avsluttet med et dryss av gullfarget pulver noen steder på kaken