Spinat- og fetaostpai

Denne paien ble jeg fristet til å lage, og den så jeg på programmet Jamie Oliver på 30 minutter, og den skulle lages til lørdagskvelden.
Paien ble servert med sprøstekt bacon. Det skulle også vært en salat til, men den ble overskygget over at jeg brant meg på hånden, og fokuset mitt ble heller rettet mot brannskadebehandling.

Jeg var så dum å ta på håndtaket til stekepannen rett etter at jeg hadde tatt den ut av ovnen. Jeg skulle bare… og i farta glemte rett og slett det glovarme håndtaket. Jeg kom raskt på det igjen, for å si det sånn…
Det ble ikke tatt bilder den kvelden, så disse bildene viser bare restene som ble spart til dette formålet.

Denne paien lages med filodeig, og den er best helt fersk. Dette fordi deigen da er knasende sprø når den er fersk. Neste dag var den litt seig.

Paien ble lagd av

  • 400 g fetaost
  • 150 g vellagret cheddar
  • 5 egg
  • 100 g ristede pinjeskjerner
  • 1 ts tørket oregano

Dette blandes godt sammen. Ikke pisk slik at fetaosten løser seg helt opp. Den skal være i biter.
Etter min smak, var det ikke behov for salt i denne paien.

I tillegg trenger du

  • 2 store poser spinat
  • smør

Stek/reduser spinaten i en stekepanne. Da ikke all spinaten får plass i stekepannen på en gang, må dette gjøres i flere omganger. Bruk en ss smør for hver omgang.
Spinaten blandes deretter inn i egge-oste-blandingen. Gjør stekepannen ren. Den skal nå brukes til å steke paien i.

Deigen

  • 14 ark filodeig

Legg et vått bakeark på kjøkkenbenken. Den må være ren. Smør det våte bakearket med olivenolje. Her er det lov til å bruke henda.
Legg 4 ark filodeig oppå bakearket. Jeg la dem slik at de gikk litt utenfor kanten på bakearket, men overlappet hverandre litt på midten. Ha litt olivenolje over, dryss deretter litt cayennepepper eller chili over og legg ett nytt lag med filodeig. Er du redd dette kan bli for sterkt, drysser du bare dette mellom ett eller to lag.
Dette repeteres 3 ganger. Jeg la i tillegg ett ark på midten som forsterkning, slik at det i lag nr. 2 og 3 ble brukt 5 ark. Totalt brukte jeg 14 ark filodeig.

Sett stekepannen ved siden av prosjekt filodeig. Dra dette over i stekepannen. Dekk bunnen av stekepannen med filodeigen og la resten henge over kanten. Fyllet; oste-egge-spinatblandingen, helles nå over oppi filodeigen som er i stekepannen. Ta tak i hvert ark og pakk fyllet sakte men sikkert inn. Det gjør ingenting om det ikke blir «pent». Klipp vekk litt av bakearket, men det kan være lurt å beholde noe av det, for å kunne ta tak og løfte opp paien.

Nå skal bunnen først stekes før den skal i ovnen. Jeg stekte min på medium+ varme i 6 minutter. Følg med under paien for å unngå at den blir brent. Ta tak i bakearket og løft opp for å se under.

Paien ble deretter stekt i ovnen (fortsatt i stekepannen) på 180 grader i 30 minutter. La den hvile i 10 minutter før den skjæres i.
Her er det viktig å ha en stekepanne med håndtak som tåler varmen eller med håndtak som kan tas av. Med mine ovenfornevnte smertefulle erfaringer, må jeg finne andre løsninger til denne paien.

Spinat- og fetaostpai

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk