Panna Cotta

Fredag hadde vi middagsgjester, og til det dessert valgte jeg å lage Panna Cotta.
En veldig enkel dessert, sånn egentlig. Men, om man gjør som meg, kan dette ble litt vanskeligere enn det trenger å være.
Mitt utgangspunkt, var å lage panna cotta i noen former jeg har. Resultatet jeg ønsket, var å hvelve panna cotta ut av formen, med en bringebærgelé innebygd på toppen (om du skjønner).
Dermed måtte jeg lage geléen først for å helle den nederst i formen. Men, jeg hadde ikke nok former, og brukte dessertskåler til resten. Dermed måtte jeg koke fløten for å skynde meg før geléen stivnet (Tenkte jeg på at den kunnes smeltes igjen? Nei…), for i skålene skulle jo den være oppå panna cottaen uten noen form for uthvelving av skåla.

Enkel løsning = panna cotta i dessertskåler/glass med bringebærpuré (uten gelatin) som helles oppå når panna cottaen har stivnet.

Fortsatt enkel løsning = bringebærgelé i bunnen av porsjonsformer, la den stivne, lag panna Cotta. Lag da mengde panna cotta i forhold til antall former du har…

Stressende løsning = gjør som jeg gjorde…

10 porsjoner panna cotta ble lagd av

  • 7 plater gelatin
  • 1 liter fløte (man kan bytte ut litt av fløten med H-melk om man skulle ønske)
  • 150 g sukker
  • fra fra 1 vaniljestang (+ stangen under oppkok av fløten)

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Mens disse ligger til bløtgjøring, koker du opp fløten med sukker og vaniljefrø + stang.

Ta kjelen til siden, avkjøl litt, fisk opp vaniljestangen, klem vannet av gelatinplatene og rør dem inn i den varme fløten til de er oppløste.

Ha i ønskede skåler/glass el.l. og avkjøl.

Jeg toppet det hele med bringebærgelé

  • 600 g bringebær ble 4 dl puré
  • 150 g sukker (eller mer om d ønsker den søtere. Smak deg fram.
  • 3 plater gelatin (kan droppes om du ønsker å bruke puréen på toppen av panna cottaen i en dessertskål eller glass)

Tin bringebærene. Mos dem så med stavmikser eller foodprosessor.
Sil puréen for å fjerne mest mulig frø.
Legg gelatinen, om du skal bruke det, i bløt i kaldt vann.
Ha ferdigsilt puré og sukker i en kjele og kok opp. Smak til med mere sukker om du ønsker.
Når sukkeret er smeltet, tar du kjelen av varmen og avkjøler litt. Klem vannet av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpuréen til de er oppløste.

Avkøles noe før den has på panna cottaen.

Om du ikke skal lage gelé, ville jeg brukt melis som søtningsmiddel = ingen koking.

Settes kaldt noen timer før den nytes.

Som du ser av bildene ble vaniljefrøene liggende i bunnen av desserten når jeg brukte glasskålen, mens på toppen av desserten når jeg brukte porsjonsformene og lagde den opp ned med bringebærgelé først.
Vaniljesmaken forsvant dermed til bunns i noen av porsjonene. For mest mulig vaniljesmak ble det nevnt flere løsninger; En vaniljestang til, bruke vaniljesukker eller koke noe av fløten med vaniljefrø og -stang en dag i forveien og la dette trekke.

panna-cotta panna-cotta

panna-cotta

panna-cotta

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk