Nyttårsaften hadde jeg ansvaret for forretten til 20 personer. Valget falt på jordskokksuppe med hjemmelaget grissini/brødpinner.
Mengde suppe jeg lagde da, ble akkurat nok. Kjelen måtte skrapes.
Oppskriften nedenfor er lagd fordi jeg ikke fikk tatt bilder av suppen nyttårsaften, og måtte derfor lage ny for å få tatt bilder.
Denne mengden er nok til ca. 6 – 7 forretter.
Jordskokksuppe
- 2 store sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 1 ss smør
- 5 dl vann
- 2,5 dl kyllingkraft
- 300 g jordskokk
- 2 dl matfløte
- 20 – 30 g maizena utrørt i litt vann (kommer an på hvor tykk suppe du ønsker)
- smak til med salt
Hakk sjalottløk og hvitløk og surr dette i smøret til løken er blank. Vask og ev. skrell jordskokken (jeg skreller) og del den i små biter. Jo mindre biter, jo kortere koketid. Ha jordskokken, vann og kyllingkraft over løken og kok til jordskokken er mør. Mos alt med stavmikser til ønsket konsistens. Ha i matfløten. Kok opp og ha i maizena utrørt i litt vann. Kokes noen minutter og ha ev. i mer maizena om du ønsker tykkere suppe.
Jeg serverte den med sprøstekt bacon, ristede pinjekjerner, gressløk og litt olivenolje.
Knasende sprøtt bacon
Jeg legger bacon (ønsket mengde) på et bakepapirkledd stekebrett, og dekker dette til med nok et ark bakepapir. Dette gjør jeg fordi jeg synes det oser mindre. Baconet er i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Jeg sjekker det etter at det har gått 20 minutter.