Nå har jeg fått streng beskjed av moren min, om å komme med andre forslag enn Salma til middag. Jeg tør ikke annet enn å høre på henne, så her kommer oppskriften på spaghetti bolognesen vi hadde på lørdag.
Til 4 porsjoner saus trenger du
- 50 gr smør
- 2 ss olivenolje
- 1 løk (finhakket)
- 2 stilker selleri (finhakket)
- 1 gulrot (finhakket)
- 3 fedd hvitløk (finhakket)
- 400 gr karbonadedeig
- 2 1/2 dl rødvin
- 1 1/2 dl melk
- 400 gr hermetiske tomater i biter
- 2 laubærblader
- 1/2 ts muskatnøtt (revet)
- 1 ts tomatpure (rørt ut i 1 dl vann)
- salt og pepper (smakes til med dette til slutt)
Smelt smøret med olivenoljen i en tykkbunnet kjele over svak varme.
Tilsett de finhakkede grønnsakene (løk, selleri, gulrot og hvitløk), og fres dem noen minutter i «smorljen».
Tilsett deretter karbonadedeigen, og rør til den nesten er gjennomstekt/lett brunet.
Noen vil vel si at vinen jeg her bruker er råflott til saus, men når den skal fordeles mellom saus (flasken) og kokk (glasset), spanderer jeg på meg litt ekstra.
Hell i vinen, øk varmen og la fosskoke under omrøring i noen minutter til vinen har fordampet. Tilsett melken og fortsett å koke under omrøring til også den har fordampet.
Rør inn de hakkede tomatene, laubærbladene, musketnøtten og tomatpureen. Smak til med salt og pepper. Rør i sausen mens den koker opp igjen, sett lokket på og la den surre over svak varme i minst 2 timer. Rør om av og til, og tilsett vann hvis sausen blir for tørr.
Toppes med parmesan og serveres med brytebrød med fetaost.
Oppskriften har jeg funnet i «Mesterkokkens internasjonale kokebok». Jeg har endret litt på denne.