Saftige boller

Mengde mel i en bolleoppskrift, er ikke lett å vite. Før jeg begynte å blogge om mat, bakte jeg boller med mye mer mel i enn det jeg gjør nå. Selv om jeg var stolt av de bollene jeg lagde, tillater jeg meg å le av dette nå, og mannen i huset er enig i at bollene som lages nå, er mye bedre enn de jeg lagde før. Kanskje fordi han var redd for å få de forrige i hodet…?

På bakgrunn av dette, hadde jeg lyst til å prøve å se hvor mye/lite mel jeg kan bruke når jeg baker boller. Jeg kom fram til at hvis jeg ikke smelter smøret, men tilsetter det som romtemperert, ville vel mengden væske bli mindre, og jeg kunne dermed bruke mindre mel.

Dette måtte prøves, og jeg bakte 12 boller av følgende

  • 500 gr hvetemel
  • 1/2 pk tørrgjær til søt bakst
  • 100 gr melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 dl lunken melk
  • 1 egg
  • 100 gr romtemperert smør (i biter)

Jeg blandet det tørre først, før jeg tilsatte lunken melk, egg og romtemperert smør. Egentlig tilsatte jeg egget til slutt, men jeg tror jeg skal tilsette smøret til slutt heretter, for det ble veldig «slafsete» i bakebollen en stund, og jeg var redd jeg hadde begitt meg ut på noe veldig dumt. Dette gikk seg til etter noen runder i kjøkkenmaskinen.

Deigen stod til heving i to timer. Det var ikke planlagt, men mens jeg ventet på hevingen, satte jeg på en film, og i filmens hete ble deigen litt glemt…

Da deigen var ganske bløt (i hvert fall bløtere enn de jeg har lagd før), hadde jeg litt mel utover bakeunderlaget før jeg hvelvet den utover. Jeg brukte litt og litt mel mens jeg rullet ut bollene. Her måtte jeg være tålmodig, for de satte seg raskt fast både i hånden og på underlaget.

Bollene ble stekt på 220 grader i 12 minutter.

Jeg pleier ikke å la bollene etterheve før jeg setter dem i ovnen, og for første gang opplevde jeg at bollene «sprakk» når de ble stekt.

I innlegget om «verdens beste boller» på bloggen Det søte liv, ser jeg at det er brukt melis, og ikke sukker. Jeg har alltid brukt sukker, men dette ville jeg også prøve.

Den første kommentaren fra smakspanelet mens tommelen ble holdt i været var; «Disse var saftige!»

saftige boller

 

 

 

Share on print
PRINT
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?