Til eldstemanns bursdag i dag, ble det bakt ostekake, oreokake og gulrotkake.
Ostekake er populært hjemme hos oss, denne ostekaken har jeg bakt i mange år nå, og den forblir et fast bidrag på kakebordet ved spesielle anledninger.
En gang pappa var på besøk, fortalte han at dette var hans favorittkake, og det er flere med ham som er enige i det.
Jeg deltok i Norsk Ukeblads ostekakekonkurranse i regi av Tine med denne kaken som bidrag, og 1. premien var et matkurs på Le Canard for to personer. Se utklippsbildet lenger ned.
Jeg lager kaken opprinnelig i en form 24 cm i diameter, men siden jeg skulle lage så mange kaker, valgte jeg å lage den i en form som bare var 20 cm i diameter. Dette løste jeg ved å bruke færre ingredienser enn det jeg vanligvis gjør.
Denne oppskriften er altså til en kakeform som er 20 cm i diameter.
Bunnen til ostekaken er laget av
- 12 kornmokjeks knuses
- 50 gram smeltet smør
- 70 gram sukker
- 1/2 ts kanel
- 100 gram Philadelphiaost
Først blandet jeg den knuste kjeksen med sukker og kanel. Deretter rørte jeg i de smeltede sukkeret, før jeg til slutt blandet alt med osten. Bunnen ble stekt på 180 grader i 10 minutter
Ostekakemassen er laget av (midtpartiet)
- 3 egg (romtempererte)
- 100 gram sukker
- 3 ts vaniljesukker
- 400 gram philadelphiaost (romtemperert)
Jeg pisket eggedosis av egg, sukker og vaniljesukker, før jeg til slutt rørte inn kremosten.
Denne osteblandingen has oppå bunnen. Kaken stekes nå på 130 grader i 40 minutter.
Topplokket på ostekaken er laget av
- 1 pk rømme
- 70 gram sukker
Rør inn sukkeret og ha det over ostemassen. Fordi denne ikke stivner før den er kald, må dette gjøres veeeeldig forsiktig, ellers forsvinner topplokket i midten av ostemassen, og de vil vi ikke.
Sett ostekaken inn i ovnen igjen, og la den stå i 10 minutter.
Kaken må stivne i kjøleskap før den kan tas med stor forsiktighet ut av formen. Jeg synes det er best å ha den i fryseren før jeg skal ta den ut av formen, da blir den lettere å ta ut. Men, da må du huske å gjøre dette noen timer før den skal serveres, slik at den rekker å tine.
Blåbærkompott til toppen av ostekaken er laget av
- 220 gr frosne blåbær
- 50 gr sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss maizena
Jeg hadde alt i en kjele og rørte godt. Husk å gjøre dette en stund før du skal pynte kaken, så slipper du å trippe foran fryseren mens du venter på at den skal bli kjølig nok til å kunne has over den gode og fløyelsmyke ostekaken.
Før i tiden pyntet jeg ostekaken med silkeblomster. I dag serverte jeg den med blåbærkompott som igjen ble toppet med ferske blåbær. Det ble veldig godt.
Andre ostekaker som jeg har laget med utgangspunkt i denne oppskriften, er blant annet den med innbakt blåbær som du finner oppskrift på her.
Ostekake pyntet med friske bær eller silkeblomster? Har du lyst til å pynte kaken med blomster, men er som meg, og ikke klarer å lage blomster av fondant, kan du bruke silkeblomster som jeg har gjort på denne ostekaken.
Her er innlegget fra Norsk Ukeblad nr. 10 2001, hvor jeg vant kremostkonkurransen.