Nøttebunn med ostemousse

Denne kaken er lagd og pyntet i anledning Opplysningskontoret for brød og korn’s konkurranse; En kakeoppskrift verdig et grunnlovsjubileum.

Les nøye før du starter 🙂

Kakebunnen ble lagd av

 • 120 gr romtemperert smør
 • 200 gr sukker
 • frø fra en vaniljestang
 • 1 ts vaniljesukker
 • 4 romtempererte egg
 • 150 gr mel
 • 100 gr malte mandler
 • 16 gr bakepulver
 • 0,5 dl kremfløte

Pisk smør, sukker vaniljefrø og -sukker luftig. Tilsett deretter ett og ett egg. Ha så i det tørre og til slutt fløten.

Denne ble stekt på 170 grader i 35 minutter i en 22 cm form.

Jordbærpuré til dynking

 • 500 gr jordbær
 • 50 gr melis

Kjøres til puré med stavmikser eller i blender. Smak, i tilfelle du skulle ønske søtere puré. Det er ikke sikkert du kommer til å bruke alt. Prøv deg fram. Det du ikke bruker av puréen inni kaka, kan du servere ved siden av.

Jeg delte kaken i to, og dynket begge delene; bunn og topp. Bruk mye av puréen på bunnen. Ha på i flere omganger og la fuktigheten synke inn. Dynk kantene spesielt. Når saften fra puréen har trekt ned i kaka, ligger resten av bæra igjen oppå kakebunnen, en fin effekt. Da jeg var redd for at toppen skulle gå i oppløsning når jeg skulle legge den på plass, var jeg forsiktig med dynkingen her.

Kaken fylles og dekkes med ostemousse som lages av

 • 3 dl kremfløte, piskes litt mer enn slapt
 • 2 romtempererte egg
 • 140 gr sukker
 • 16 gr vaniljesukker
 • 400 gr romtemperert philadelphia
 • 5 plater gelatin
 • 3 ss kokt vann

Legg gelatinen i bløt i 15 minutter.

Pisk kremfløten først og sett kaldt.

Egg, sukker og vaniljesukker ble pisket 5 minutter med en K-visp. Tilsett osten og visp i 10 minutter til.

Kok opp vann og bland 3 ss kokt vann med gelatinplatene som du nå har klemt vannet av, og ha dette oppi ostemassen mens kjøkkenmaskinen fortsatt går.

Rør deretter kremen forsiktig inn og sett kaldt.

Nå starter utfordringen og stresset… 🙂

Jeg lot ostemoussen stå i kjøleskapet i 10 + 10 + 5 + 5 minutter.

Mellom disse minuttene rørte jeg i den. Dette gjorde jeg for å unngå at moussen flyter av kaka når jeg skal ha den på.

Etter totalt 30 minutter i kjøleskapet tok jeg den ut og sprøytet et lag mousse på kakebunnen. Jeg hadde mousse i en pose og sprøytet et par lag i sirkel. Det ble for mye, så hold deg til ett lag. Og husk, bruker du for mye, blir det lite igjen å bruke på topp og side.

Kakebunnen og resten av moussen ble så satt i kjøleskapet i 5 + 5 + 5 + 5 minutter.

Jeg rørte i moussen etter hvert femte minutt, for å unngå at den stivnet for mye før jeg skulle ha den på kaka.

Grunnen til at kakebunnen stod i kjøleskapet, var at jeg ville forsikre meg om at moussen stivnet nok til ikke å skli utover når jeg hadde på jordbær og toppen.

Når kakebunnen var klar for det, hadde jeg jordbær i biter oppå moussen, før jeg la lokket/toppen på plass. Dette gjorde jeg etter 20 minutter, og siden moussen beveget litt på seg, anbefaler å vente litt lenger, noe som jeg vet er vanskelig i og med at moussen som skal på kaka ikke får stivne altfor mye.

Stresset enda?

Moussen fikk stå i 5 + 5 minutter til, altså 10 minutter lenger enn kakebunnen.

Resten av moussen hadde jeg over kaken, og på sidene, og satte kaken kaldt igjen. Etter to timer tok jeg den ut og pyntet den med blåbær, jordbær og hvit krem. Jeg syntes ostemoussen var litt gul i forhold til planlagt pynting, og jeg valgte derfor å piske litt kremfløte for å bruke som det hvite i flagget. I tillegg jukset jeg litt med hvit konditorfarge fra Wilton, for å få den helt hvit.

I de blåbærkurvene jeg kjøpte, var det bare kjempebær, så jeg så for meg at dette ville bli litt vanskelig å få til. I tillegg planla jeg litt dårlig, slik at jeg ble stående i solsteika på et glovarmt kjøkken midt i pyntinga. Var jeg ikke stressa fra før, ble jeg det ihvertfall da.

Alt i alt er jeg fornøyd med resultatet; En stasellig og festpyntet festkake. 🙂 Årets 17. mai kake?

Anbefaler å lage kaken dagen i forveien.

Nøttebunn med ostemousse

Nøttebunn med ostemousse

Nøttebunn med ostemousse

Nøttebunn med ostemousse

Ostemousse

Ostemasse før kremen forsiktig røres inn.

Nøttebunn med ostemousse

Når saften fra puréen har trekt ned i kaka, ligger resten av bæra igjen oppå kakebunnen.

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk