Ostekake for 2 – gjesteinnlegg av Gunn Helene Arsky

Ostekake for 2 – gjesteinnlegg av Gunn Helene Arsky – jeg lot meg friste av Gunn Helenes innlegg om ostekake for 2, og spurte om hun hadde lyst til å lage et gjesteinnlegg på bloggen min. Jeg er veldig glad for at hun sa ja 🙂

Ostekake for to – med appelsin

«Jeg elsker ostekake! Og aller mest de som er stekt i ovnen. De har en ekstra fyldig munnfølelse. Men når man bare er to, er en vanlig ostekake alt for stor. Derfor lagde jeg disse porsjons-ostekakene. Med deilig smak av frisk appelsin.»

Det var en helt vanlig dag … nei da, det er ikke et eventyr på gang. Eller kanskje det er det, fordi disse små porsjons-ostekakene smaker eventyrlig! De ble til fordi jeg passerte en stabel med Philadelphiaost i butikken. Helt ut av det blå kom en innskytelse: Jeg vil lage ostekake! Så jeg kjøpte en liten boks, og gikk hjem for å eksperimentere.

Og før jeg fortsetter beretningen om hvordan akkurat disse to skjønnhetene ble til, må jeg legge inn en liten tilleggsopplysning: Samme dag som jeg hadde laget dette innlegget til bloggen min, så så jeg at nydelige Tove hadde lagt ut ostekake for to på sin blogg. Er mulig, tenkte jeg. Men verden er stor nok til flere ostekakeoppskrifter, og derfor var gleden stor da Tove inviterte meg til å lage en gjesteblogg for henne – med denne ostekaken.

Ostekake med appelsin

Ostekaker må ha både kremost og egg – og gjerne en sprø bunn av knust kjeks også. Heldigvis hadde jeg det som skulle til! Som en liten vri på den vanlige vaniljesmaken brukte jeg revet appelsinskall i fyllet. Det ga en nydelig sødme og friskhet til kaken, som ellers kan oppleves litt tung. Men – og det er jeg stolt av – disse små ostekakene inneholder mye mindre ost enn vanlig. Så du blir ikke overmett, heldigvis.

Når du bruker revet sitrusskall

De fleste sitrusfrukter settes inn med en voks som inneholder muggdrepende stoffer. Disse stoffene er ikke bra å få i seg. Du kan lese det på kassene i butikken, det står at skallet ikke er spiselig. Likevel bruke vi skiver av lime i vannmuggen, vi koker appelsinsauser med vanlig appelsinskall, og vi river sitronskall til Mor Monsen. Ikke gjør det! Neste gang må du velge økologisk når du skal bruke skallet. De er fri for dette uspiselige stoffet.

Tålmodighet er en dyd

Når du lager ostekake, er tid en viktig ingrediens. Du kan ikke slenge sammen en ostekake og servere innen en halvtime. Og min erfaring er at ostekaken er enda bedre dagen derpå… så hold ut! Her er min beste ostekake for to – med appelsin.

Ingredienser

  • 5 digestive-kjeks, knust
  • 2 ss myk plantemargarin, smeltet
  • 100 g philadelphiaost naturell
  • 4 ss sukker
  • 1 egg
  • 4 ss myk plantemargarin, smeltet
  • 1 ts ekte vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts revet appelsinskall av økologisk appelsin
Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør to 10 cm kakeformer.

Rør sammen kjekssmuler og 2 ss smeltet margarin. Fordel dette i de to formene og trykk det ut i hele bunnen og oppover langs sidene av formen. Sett til side.

I en stor bolle mikser du kremost og sukker med visp eller miksmaster til det er kremete og mykt, ca. 2-3 minutter. Visp inn egget og 4 ss smeltet margarin. Rør inn vanilje og appelsinskall.

Fordel røren over de to paiskallene.

Stek kakene midt i ovnen i 25-30 minutter eller til midten kjennes nokså stivnet ut (toppen kjennes fast, men midten kan fortsatt disse litt når du tar på den). La kakene avkjøles på rist i 1 time. Sett kakene i kjøleskap (tildekket) og la stå i minst 4 timer, gjerne natten over, før du serverer.

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient., forfatter og yogalærer. Mat og yinyoga er hennes store lidenskap. På bloggen hennes, finner du stoff om mat, helse, ernæring, yoga og kaker (hva med en spinatkake til kaffen?) – samt kurs hun holder og annet spennende. Gunn Helene vil gjerne dele av sin pasjon for mat og yoga med deg. Følg henne også på Facebook @citrusyoga og Instagram @bakingyogi

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk