Karamellostekake for 2

Når ting ikke går helt som planlagt, eller skal jeg si ønsket…
Dette skjer liksom litt ofte her om dagen.

Karamellostekake – kjempegod ostekake uten stødig bunn. Jeg må jobbe litt mer med oppskriften på bunnen. Jeg kan selvfølgelig bare øke mengden med smør, men i og med at jeg må starte på nytt, kan jeg like godt prøve en ny variant.

Jeg har tidligere brukt en annen kjeks, fetere type enn Kornmo, så jeg regner med at feilberegningen skyldes den tørrere kjeksen.

Karamellostekake er laget i en 18 cm form og består av
Bunnen – som du ser på bildet og som trenger mer smør (se parentes for forslag)

Mengden ingredienser er beregnet for at bunnen skal gå litt oppover langs kanten på kaken. Om du ikke ønsker å gjøre det på den måten, kan du redusere mengden kjeks med følge.

  • 100 g Kormo kjeks
  • 50 g smør (80 – 100 g – prøv deg fram for å unngå sånn tørr bunn som du ser på bildet)
  • 60 g Daimkuler – spar resten av posen til toppen av kaka
  • 1 ts kanel

Knus kjeksen med stavmikser. Smelt smøret og bland dette inn med kjekssmulene og kanel. Bland deretter inn Daimkulene.
Dekk bunnen av en kakeform (18 cm i diameter) med bakepapir, og bruk gjerne plastfolie/-film på innsiden av kanten på formen.
Fordel kjeksmassen som du ønsker i formen. Bruk gjerne en potetstapper for jevnere/fastere bunn.

Ostemassen

  • 3 plater gelatin
  • 3 ss kokvarmt vann
  • 200 g Philadelphia naturell
  • 1 dl kremfløte
  • 100 g Creme Fraiche
  • 1 ts vaniljesukker
  • 60 g brun farin (av den fuktige typen)

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Ha kremost, kremfløte, Creme Fraiche, brun farin og vaniljesukker i en bolle og pisk først på svak hastighet. Dette for at sukkeret skal få tid til å løse seg opp før hastigheten økes og massen blir luftig og til krem.

Når ostemassen har ønsket konsistens. Kok opp vann. Klem av vannet av gelatinen, ha den i en kopp el.l. Ha kokvarmt vann over, og rør godt til gelatinen er oppløst. Bruk litt mer vann ved behov, men bare litt. Gelatinvannet helles i ostemassen i en tynn stråle mens mikseren går.

Fordel ostemassen over kjeksbunnen i formen og sett kaldt.
Avkjøles til den stivner.

Karamellen på toppen lages og has på ostemassen når den har stivnet

  • 1 plate gelatin
  • 60 g smør
  • 60 g brun farin
  • 0,5 dl kremfløte

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
Ha smør, brun farin og kremfløte i en stekepanne. La alt smelte sammen og rør. La småkoke i noen minutter, og rør litt underveis. Ta stekepannen av varmen.
Klem vannet av gelatinplaten og rør den inn i karamellen.

Karamellen fordeles forsiktig over ostemassen. Bruk gjerne en skje for bedre kontroll. Dette for å unngå å helle all den kokvarme karamellen på på en gang, og risikere at ostemassen smeltet. Det har ikke skjedd med meg enda, men man vet aldri.

Settes kaldt i et par timer.

Kaken kan f.eks. pyntes med krem, Daimkuler og bringebær.

Ikke den flotteste kaken jeg har laget, men hva gjør vel det, når den ble ganske så god!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?