Mandelkuler

Disse mandelkulene lagde jeg som et sunnere alternativ til påskemarsipanen, og de er velkommen hos meg når som helst.

Påsken 2016 lagde jeg disse mandelkulene for første gang, og da var oppskriften litt annerledes enn den jeg fulgte i går.
Fjorårets mandelkule-oppskrift finner du lenger ned i innlegget.
Etter å ha sett på Kakekrigen og hørt Sverre Sætre snakke om hvor viktig det er år riste nøttene for en bedre smak, ville jeg prøve dette med disse mandelkulene, og han har rett… 🙂

I år ristet jeg altså mandlene først, og du hildrande du for en smaksforskjell.

Til ca. 20 mandelkuler brukte jeg

  • 250 g mandler
  • 200 g dadler uten sten
  • 300 g smeltet melkesjokolade
  • Væske i form av vann eller litt eggehvite ved behov

Først ristet jeg mandlene i ovnen på 150 grader i 15 minutter. La mandlene avkjøles. Jeg beholder skallet på.

Kjør mandlene til «mel» med en foodprosessor. Om det er sten i dadlene, fjern disse og ha dadlene i foodprosessoren. Kjør til det er godt og blandet.

Tilsett litt fuktighet i form av vann eller eggehvite hvis blandingen blir for tørr. Ta litt og litt av gangen.

Lag mandelkuler av blandingen og sett kaldt, mens du smelter sjokoladen. Dypp mandelkulene i sjokoladen og sett kaldt.
Jeg slapp mandelkulene i sjokoladen, rullet dem litt rundt med et par gafler for å få sjokolade på hele kulen, og så la jeg mandelkulen på et bakepapirkledd stekebrett etter å skrapt av overflødig sjokolade. Jeg bryr meg ikke om at det blir en liten sjokoladefot under mandelkulen. Om du gjør det, kan det lønne seg å legge mandelkulene på en rist og helle sjokolade over dem. Da renner overflødig sjokolade av, men da trenger du definitivt mer sjokolade.

Mandelulene spises som de er, eller pyntes med det du måtte ønske av f.eks. hakkede nøtter, kakestrø, smeltet sjokolade eller noe annet godt.

Disse mandelkulene kan og også brukes som kakepynt, og her ser du et eksempel på hvordan jeg har brukt dem på toppen av en kake.

Jeg liker mandelkulene best når de er romtempererte.

Oppskriften jeg brukte til ca. 20 mandelkuler i fjor, brukte jeg

  • 250 g mandler
  • 120 g dadler
  • 30 g honning (solsikke)
  • 300 g smeltet melkesjokolade (eller annen du måtte ønske og glutenfri for glutenfritt alternativ)
  • litt hakket mandler eller annen pynt du måtte ønske

Dette skulle kjøres til en fin blanding med stavmikseren, men det ble mer en finkornet blanding. På tross av dette fikk jeg formet kuler som ble dyppet i smeltet melkesjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad og legg kulene i den smeltede sjokoladen og bruk en gaffel når du tar den opp. Skrap langs kanten på bollen og sett på et bakepapir. Gjerne på en plate, en tallerken el.l.
Etter dypping ble kulene satt kaldt. Resten av den smeltede sjokoladen hadde jeg i en sprøytepose, for å kunne pynte litt på kulene mine. Strø deretter over hakkede mandler.

Inspirasjon til disse mandelkulene fant jeg på meny.no.

Trenger du inspirasjon til litt grovere marsipankuler til jule-/helgekosen, finner du et veldig godt alternativ her.

Mandelkuler

Mandelkuler

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk