Makroner – Suksessmakroner

Makroner – suksessmakroner.

Denne uken var jeg på makronkurs hos Sverre Sætre. Et etterlengtet kurs.

For flere år siden var jeg på en tilstelning hvor det bl.a. ble servert makroner, og da smakte jeg den beste makronene noen gang; smak av suksessterte. Siden den gang, har jeg hatt lyst til å prøve å lage dette selv, men det viste seg å ikke være noen lett oppgave, og jeg ga til slutt opp.

Etter endt kurs var jeg klar for å prøve makroner på mitt eget kjøkken, og etter endt prøvebaking må jeg innrømme at dette kurset hadde mye å si for at jeg skulle få disse til, for det er ikke lett å lese seg til hvordan man skal få dette til.

Utstyrt med oppskrift fra kurset satte jeg i gang, men jeg valgte å gjøre dette med mandlene annerledes enn det som står i oppskriften, hvor det står skåldede mandler.
For bedre nøttesmak, valgte jeg å riste mandlene først, for så å male dem med skallet på. Dette gir grovere makroner enn «normalt».

Oppskriften skal gi ca. 60 makroner (som igjen blir 30 makroner med fyll), og etter å ha telt både store og små makroner når jeg var ferdig med dem, er jeg enig i det.

Lag kremen først og forbered bakearkene før du begynner på makronene.

Tegn sirkler i ønsket makronstørrelse på bakearkene du skal bruke. Den siden du har tegnet på, skal ned mot stekebrettet.
Smør andre siden av bakearket med ørlite-pittelite olje. Man skal ikke kunne kjenne oljen på arket, så bruk veldig lite. Tørkerull er veldig fint å bruke til det formålet.

Oppdatert versjon – 11.12.2020
Jeg har endret litt på kremen. Nå venter jeg med å piske inn smøret til resten av blandingen er avkjølt. Dermed får jeg likt resultat hver gang. Den forrige metoden, ga forskjellig resultat, og i og med at denne kremen bør være stiv, har jeg valgt å endre fremgangsmetoden.

Suksesskremen

  • 2 dl kremfløte
  • 100 g sukker
  • Vaniljefrø fra ½ stang
  • 15 g maizena
  • 5 eggeplommer
  • 150 g romtemperert smør – dette sparer du til resten av blandingen er avkjølt. Da piskes dette inn.

Kok opp kremfløte, sukker, vaniljefrø og maizena. La dette koke i ca. 1 minutt mens du rører hele tiden. Da skal du ha fått en blank og tykk masse. Ta kjelen av varmen og rør inn en eggeplomme av gangen. Sett blandingen kaldt.
Når denne er avkjølt, pisker du inn romtemperert smør til du får en fin krem.

Påføres best med sprøytepose.

Makroner (Har du forberedt arkene som er nevnt ovenfor?)

  • 130 g ristede mandler
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite

Rist mandlene først på 150 grader i ca. 15 minutter. Avkjøle mandlene.
Mal mandlene så fine som mulig med mandelkvern eller stavmikser.  Bland melis og malte mandler godt sammen.
Pisk eggehviten med sukkeret til stiv marengs.

Marengs og mandel-melisblandingen skal nå forenes, og det skal gjøres forsiktig.
Ta gjerne litt av marengsen av gangen og rør sammen. Forsiktig.
Konsistensen på røra avkjør makronsuksess eller makronmiss. For mye rørt, og du får flate makroner.

Sprøyter du røre fra pose, og det blir en spiss på makronen når du avslutter utsprøytingen, og denne ikke jevner seg ut med resten av røra sånn at du får en slett overflate, har du rørt for lite.
Selv om det er rørt for lite, kan det hende det ikke trengs mer enn noen få runder til med sleiva i røra, så vær tålmodig.

Utsprøyting = Hold tuppen på posen rett og ganske langt ned mot bakearket. Sprøyt inni sirkelen du har tegnet.

La disse nå stå til tørk i noen minutter. Jeg lot de stå i ca. 20 minutter. Tørkingen er også avgjørende for makronsuksess eller makronmiss.
De skal få en hinne på toppen, og du skal kunne ta på dem uten å få røre på fingeren. Da er de klare til å stekes.

Jeg stekte dem midt i ovnen på 170 grader i 8 minutter med over-/undervarme.

Makroner - suksess

Makroner - suksess

Makroner - suksess

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?