Kvæfjordkaken – Verdens beste porsjonskake

Kvæfjordkaken eller verdens beste om du vil, har tidligere blitt kåret til Norges nasjonalkake (av Nitimens lyttere). Denne sprø og myke kombinasjonen bakes mest i en stor utgave, men til minstemanns konfirmasjon i fjor bakte jeg den i porsjoner. Det ble vellykket og positivt mottatt av gjestene.

 

Oppskrift

Jeg lagde 32 deler som igjen ble 16 kaker. Disse ble lagd av

 • 80 gr romtemperert smør
 • 80 gr sukker
 • 3 gr vaniljesukker
 • 80 gr mel
 • 10 gr bakepulver
 • 3 eggeplommer
 • 35 gr melk

Skill eggeplomme og eggehvite.

Smør muffinsformene. Jeg gjorde ikke dette når jeg bakte første porsjon, og med tålmodighet fikk jeg kaken ut av formen, men da jeg smurte formene fikk jeg dem lettere ut.

Smør, sukker og vaniljesukker ble pisket hvitt. Deretter tilsatte jeg eggeplommene, for så å tilsette det tørre og melken om hverandre. Jeg hadde røren i en sprøytepose, for da synes jeg det er enklere å fordele den.

Jeg brukte 36 stk. store muffinsformer av typen Grand. Disse kjøper jeg på Rimi.

 

Marengsen på toppen ble lagd av

 • 5 eggehviter
 • 200 gr sukker

Dette ble pisket fluffy, men ikke helt stivt. Blir den for stiv, blir det vanskelig å få den pent på kaken (jeg har prøvd). Marengsen hadde jeg også i en sprøytepose og fordelte den jevnt over hver kake.

 

Toppes med finhakkede manelflak.

 

Kakene ble stekt nest nederst i ovnen på 170 grader i 25 minutter. De siste 10 minuttene satte jeg inn risten i ovnen, to etasjer over kakene, og la et bakepapir på den for å unngå at marengsen skulle bli så veldig brun. Vet ikke om dette hadde noen effekt.

 

Kakene ble fylt med en krem lagd av

 • 40 gr pulver Kakefyll med vaniljesmak uten koking (1/4 av pulveret i posen)
 • 2 dl melk
 • 2 dl kremfløte
 • 20 gr sukker

Kakefyllpulver og melk pisket et par minutter.

Kremfløte og sukker pisket stivt.

Kakefyll med vaniljesmak og krem røres deretter sammen.

 

Legg den ene kaken med marengsen ned og ha på krem. Legg deretter en kake oppå. Denne har marengsen opp. Pynt ev. med jordbær og kanskje en jordbærsaus.

 

Verdens beste - kvæfjordkake

Verdens beste - kvæfjordkake

Verdens beste - kvæfjordkake

Dette innlegget ble delt med dere 10. mai i fjor, og jeg hadde lyst til å dele det på nytt igjen i år.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk