Kransekake

Kransekake er en selvfølge til kake- og koldtbordet når man feirer store anledninger som f.eks. konfirmasjon, bryllup, dåp, til 17. mai og til jul.

Vi har alltid vært heldig med at min snille svigermor har bakt kransekake til oss hver jul, så dette er første gang jeg har lagd kransekake selv. Jeg må innrømme at jeg alltid har trodd at det skulle være vanskelig, men den største, tyngste og mest tålmodighetskrevende jobben var å male mandlene. Det tok litt tid, men når den jobben var gjort, var resten a piece of cake… Det vil si, helt til kakene skulle ut av formene.

Man kan velge å skolde noen eller alle mandlene før man begynner, men for smakens skyld, har jeg valgt å beholde skallet på på alle mandlene.

 

Oppskrift

Kransekake med 16 ringer ble lagd av

  • 500 g finmalte mandler med skall
  • 500 g siktet melis
  • 3 eggehviter fra store egg
  • 1 ss glucose (kan sløyfes)

Mal mandlene godt (gjerne to ganger) og bland disse med siktet melis. Bland deretter inn eggehviten og glucosen og elt godt. Deigen blir ganske hard, så det er greit å gjøre dette for hånd hvis man ikke har en kraftig kjøkkenmaskin.

Deigen settes kaldt noen timer eller gjerne over natten.

Jeg smurte formene med smør, og strødde dem deretter med semulegryn. Rist formene deretter over søppelbøtta for å få av overflødige gryn.

Trill ut deigen i fingertykke «pølser» og tilpass dem ringene. Skjøtene gjøres «usynlige» ved å trykke dem forsiktig sammen uten at ringen mister formen. Bruk gjerne en «smørkniv» som hjelpemiddel.

Stekes i midten av ovnen på 200 grader i 10 – 12 minutter. Steketiden avhenger av hvor gylne man ønsker ringene og ovnen din. Prøvestek gjerne en ring eller to (kanskje de nederste), slik at du vet hvor lenge du må ha dem inne i ovnen.

Ringene må få være i formene til de er helt avkjølte.

Ønskes en seig kransekake, legges ringene i fryseren når de er avkjølte.

 

Kaken pyntes etter at den er tatt opp fra fryseren igjen.

 

Kaken pyntes med melis og eggehvite

  • 1 eggehvite fra medium egg
  • 200 g melis

Blandes godt og has i en sprøytepose. Lag et veldig lite hull slik at du har kontroll på melisen.

Når kaken skal stables, kan man bruke en fin pensel og prøve å fjerne litt av semulegrynet.

 

Kransekake er en selvfølge til kake- og koldtbordet når man feirer store anledninger som f.eks. konfirmasjon, bryllup, dåp, til 17. mai og til jul.

Kransekake er en selvfølge til kake- og koldtbordet når man feirer store anledninger som f.eks. konfirmasjon, bryllup, dåp, til 17. mai og til jul.

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk