Hjemmelaget eggelikør – laktosefri

Hjemmelaget eggelikør til jul og påske, er tradisjon i mange hjem. Etter at jeg fikk en oppskrift på eggelikør av en venninne for ca. 20 år siden, har eggelikør også vært en tradisjon her i huset. Denne oppskriften på eggelikør har jeg endret på i løpet av disse årene, og den finner du her.

Til julen 2021, lagde jeg også en laktosefri variant av eggelikøren, og den smakte like godt som originaloppskriften min.

I tillegg til egen julekos, er eggelikøren en kjempefin jule-/vertinnegave.

Hjemmelaget eggelikør – laktosefri – er laget av

  • 1,5 liter laktosefri kremfløte
  • 1 kg sukker (som kokes inn med fløten)
  • 2 vaniljestenger (frøene)
  • 10 egg (joda, hele egget)
  • 100 g sukker (som piskes til eggedosis med egget)
  • 6 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl Cognac
  • 6 dl vodka 38% (jeg bruker Amundsen)

Fremgangsmåte for den laktosefrie eggelikøren

Kok opp laktosefri fløte, sukker (1 kg) og frø fra vaniljestengene. La så dette avkjøles.

Visp egg, resten av sukkeret (100 g) og vaniljesukker til eggedosis. Blandes lett med den avkjølte «sukkerfløten». Du trenger ikke vente til fløten er helt avkjølt, men da må den tilsettes eggedosisen i en tynn stråle samtidig som det røres veldig godt.

Jeg plukker av eggets proteinstreng før jeg lager eggedosis. Jeg vet ikke om det er nødvendig, men jeg ser ikke for meg at den er nødvendig å ha med.

Til slutt rørte jeg inn Cognac og vodka. Dette også i en tynn stråle, med andre ord; forsiktig 🙂

Eggelikøren lages minst en uke i forveien, og den er holdbar lenge, veldig lenge 🙂

Ovennevnte mengde fikk først plass i 4 stk. 1 1/2 literflasker. Mens flaskene står i kjøleskapet og godgjør seg, snur dem på hodet et par ganger om dagen. Når luften fra eggedosisen forsvinner, minsker også mengden i flaskene. Etter 4 dager, har jeg nå 2,5 flasker med eggelikør i kjøleskapet, altså litt over 3 liter eggelikør.

Eggelikøren er en perfekt gave, eller en oppmerksomhet. Jeg kjøper tomflasker på både Jernia og Clas Ohlson når jeg skal gi bort eggelikøren i gave. Disse rommer 0,25 liter. Det finnes også større flasker.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk