Hjemmelaget eggelikør til jul, er tradisjon i mange hjem. Etter at jeg fikk en oppskrift på eggelikør av en venninne for ca. 20 år siden, har eggelikør også vært en tradisjon her i huset. Denne oppskriften på eggelikør har jeg endret på i løpet av disse årene, og nå ser den altså slik ut.
I tillegg til egen julekos, er eggelikøren en kjempefin jule-/vertinnegave.
Hjemmelaget eggelikør – Oppskrift
- 1,5 liter kremfløte
- 900 g sukker (som kokes inn med fløten)
- 2 vaniljestenger (frøene)
- 10 egg (joda, hele egget)
- 220 g sukker (som piskes til eggedosis med egget)
- 6 ts vaniljesukker
- 2,5 dl Cognac
- 6 dl vodka 38% (jeg bruker Amundsen)
Fremgangsmåte for eggelikøren
Kok opp fløte, sukker (900 g) og frø fra vaniljestengene. La så dette avkjøles.
Visp egg, resten av sukkeret (220 g) og vaniljesukker til eggedosis. Blandes lett med den avkjølte «sukkerfløten». Du trenger ikke vente til fløten er helt avkjølt, men da må den tilsettes eggedosisen i en tynn stråle samtidig som det røres veldig godt.
Jeg plukker av eggets proteinstreng før jeg lager eggedosis. Jeg vet ikke om det er nødvendig, men jeg ser ikke for meg at den er nødvendig å ha med.
Til slutt rørte jeg inn Cognac og vodka. Dette også i en tynn stråle, med andre ord; forsiktig 🙂
Eggelikøren lages minst en uke i forveien, og den er holdbar lenge, veldig lenge 🙂
Ovennevnte mengde fikk først plass i 4 stk. 1 1/2 literflasker. Mens flaskene står i kjøleskapet og godgjør seg, snur dem på hodet et par ganger om dagen. Når luften fra eggedosisen forsvinner, minsker også mengden i flaskene. Etter 4 dager, har jeg nå 2,5 flasker med eggelikør i kjøleskapet, altså litt over 3 liter eggelikør.
Eggelikøren er en perfekt gave, eller en oppmerksomhet. Jeg kjøper tomflasker på både Jernia og Kremmerhuset, når jeg skal gi bort eggelikøren i gave. Disse rommer 0,25 liter.
Til jul jeg nå lager eggelikør,
for smaken får meg i så godt humør.
Likøren snart på flasken står,
og den må godgjøres før jeg smake får.
Men, om en uke kan jeg leke inspektør 🙂
5. desember 2012: Da har jeg prøvesmakt eggelikøren, og må si meg veldig fornøyd med resultatet 🙂
4 hendelser på “Hjemmelaget eggelikør”
Kan denne lages i september og holde seg til Jul?
Det kan den, Gerd Tove.
Nå har jeg laget denne før jul i mange år!
Tusen takk for oppskriften! Blir alltid vellykket og fine presanger!🤩🥰
Så hyggelig å høre Anne-Lise. Jeg lager alltid ekstra og gir bort til jul. Mottakerne er alltid fornøyde 🙂