Gulrotkake – spiral; Etter den vellykkede bløtkakespiralen med blåbær, var jeg fristet til å prøve meg på enda en type kake i denne formen. Valget falt på gulrotkake, og anledningen var eldstemanns bursdag i august.
Gulrotkaken i spiral er laget av
- 2 egg
- 150 g brun farin
- 1 ts vaniljesukker
- 40 g creme fraiche
- 1,5 ts kanel
- 1 ts natron
- 150 g mel
- 50 g smeltet smør
- 200 g revet gulrot
Smelt smøret. Riv gulrøttene.
Pisk egg, brun farin og vaniljesukker luftig. Tilsett creme fraiche og smeltet smør. Deretter har du i natron og mel, og tilslutt has de revne gulrøttene i.
Fordeles på et bakepapirkledd stekebrett og stekes midt i ovnen på 180 grader i 15 – 20 minutter.
Hvelv kaken over på et bakeark og trekk av bakearket det har blitt stekt på. Legg det bakearket og et rent kjøkkenhåndkle over kaken. La avkjøle.
Bruk linjal og skjær like store strimler av kaken. Smør strimlene med vaniljekremen nedenfor og snurr kake.
Da jeg valgte å snurre kaken rundt et glass for å få et hull i midten, hadde jeg ikke krem på den siden som var mot glasset. Det var litt plunder til å begynne med, med det gikk bra etter hvert.
For at spiralen skulle sette seg underveis, snurret jeg litt «gladpak» rundt og satte den kaldt noen minutter (15 min) mellom hver runde. Mulig det ikke er nødvendig, men jeg valgte å gjøre det på den måten.
Vaniljekremen til gulrotkaken
Dette er mer enn jeg hadde behov for, men jeg fant noe annet godt å bruke resten av kremen til; inni lakrismakronene jeg også lagde.
- 100 g romtemperert smør
- 300 g melis
- frø fra en vaniljestang
- 1 dl kremfløte
- 300 g Philadelphia
Pisk smør, melis, vaniljefrø og kremfløte luftig. Tilsett ønsket kremost. Pisk.