Chili con carne – langtidskokt
Fredag hadde jeg chili con carne på kok. Dette skulle serveres gjestene på kvelden, og siden jeg planla å servere dette «taco style» ble det taco-tilbehør. Denne gryta falt godt i smak og jeg gleder meg allerde til å prøve en ny variant, denne gangen en korttidskokt.
Chili con carne – langtidskokt til seks voksne + litt rester brukte jeg
- 1500 g okse høyrygg
- 3 røde chili (1 med frø og 2 uten)
- 6 sjalottløk
- 6 fedd hvitløk
- 3 ss smør til steking
- 2 ts røkt paprika
- 1 ss tørket oregano
- 1 ss spisskummen
- 3 bokser hakkede tomater (1200 g)
- 6 dl Kaffebokk (øl fra Ringnes Polaris)
- saft fra 1 lime
- 2 gulrøtter, revne
- 2 røde paprika, i biter
- 3 ss sukker
- 2 bokser kidneybønner (jeg brukte de fra go green)
- salt (smakes til på slutten av koketiden)
- cayennepepper (smakes til på slutten av koketiden)
- 1,5 dl vann som ble tilsatt underveis i kokingen
Del kjøttet i biter, ønsket størrelse, og stek dette litt først for stekeskorpe.
Hakk chili, sjalottløk og hvitløk og fres dette i litt smør sammen med røkt paprika, oregano og spisskummen.
Etter noen minutters fresing (til løk er blank), has dette sammen med kjøttet i en gryte. Ha så tomatene, øl, limesaft, revne gulrøtter, sukker og paprikabiter i gryta.
Jeg kokte dette opp og lot det småkoke i 4 timer (med røring underveis) før jeg tilsatte bønnene og smakte til med krydder (cayennepepper og salt). Dette lot jeg småkoke i 30 minutter igjen.
Det var kjøttet som avgjorde koketiden. Kjøtt som blir raskere mørt = kortere koketid = bruk mindre væske i gryta.
Serveres med det du måtte ønske; brød, salat, ris eller som jeg gjorde; taco. Det var også godt på brødskiva dagen derpå.
Ønsker du å lage en mindre porsjon, finner du dette på en av mine andre blogger; Mat for 2.