Vaniljeringer – disse har jeg valgt å steke i ovnen. De kan stekes i olje/smult, og da blir det vel vaniljesmultringer, eller Donuts om du vil.
Luftige og søte ringer som kan pyntes etter ønske. Det kan gjøres enkelt, fargerikt eller kanskje det er morsomt å fjase dem til litt.
Jeg har fått et nytt favorittord om dagen; Fjas!
Det kom etter en kommentar fra en leser, hvor hun enkelt og greit skrev «fjas». Hun traff spikeren på hodet, for jeg elsker å fjase, og resultater av vellykkede fjas, deles til glede for andre som også setter pris å fjase opp hverdagen sin.
Disse vaniljeringene med tenner og øyne, skapte latterkrampe på kjøkkenet i helgen, og det var vanskelig å ikke bli glade i dem. Planen var å lage vampyrer, med rennende blod nedover «haka», men disse søte ringene fikk jeg ikke til å bli skumlere enn dette.
Disse vaniljeringene er laget av
- 3 dl fingervarm melk
- 25 g fersk gjær
- 2 egg
- 150 g sukker (de ble ganske søte, så sukkermengden kan reduseres om du ikke ønsker dem så søte)
- 3 ts vaniljesukker
- 650 g mel + mel til utbaking (bruk mer mel om deigen blir for bløt)
- 150 g romtemperert smør i biter
Varm melken til fingervarm/lunken. Bland dette med resten av ingrediensene foruten smøret.
Elt deigen i 10 minutter. Ha i smøret, litt og litt, og elt i 10 minutter til.
La deigen heve i en time.
Kjevle ferdighevet deig med mel, og bruk en utstikker til å lage ringer. Eksempel på utstikkere som kan brukes til disse vaniljeringene, er glass i to forskjellige størrelser.
Fordeles på et bakepapirkledd stekebrett og heves i en time til. Jeg pleier å dekke til gjærbaksten med plast når den hever.
Etter heving ble de stekt på 200 grader i 10 minutter. Husk at steketiden kan være annerledes i din ovn. Følg derfor litt med.
Pyntes som du ønsker.
Deigen til disse vaniljeringene kan også brukes til vaniljeboller.