Havrebrød – mammabrød

Havrebrød eller mammabrød som det også kan kalles…

Når gutta var små, var havregrøt et populært måltid. Havregrøten ble hos oss kalt for mammagrøt, og det varmet mitt hjerte når de lyste opp ved tilbud om mammagrøt.

Nå har jeg prøvd meg på et havrebrød med mammagrøt = mammabrød.
Brødet er tilsatt kanel. Det var akkurat nok mengde kanel til å gi et hint av smaken når man f.eks. spiste det med honning, men også nok til at smaken ikke var fremtredende/forstyrrende om man spiste det med laks og egg.

Brødet ble planlagt bakt i en springform størrelse 20 cm i diameter. Men, det er ikke alltid ting går som jeg planlegger, og etterhvert som deigen ble lagd, og jeg måtte tilsette mye mer mel enn planlagt (på papiret), ble størrelsen på formen endret, for jeg regnet med at brødet ville vokse ut av springformen.

På hytta har jeg ikke mange former å velge i, så brødet ble lagd i en ildfast form 22 x 32 cm.

Havrebrødet eller mammabrødet om du vil, ble veldig saftig. Formen jeg brukte, gjorde at det ble lavt, men for oss gjorde det ingenting. Det ble lange smale og saftige brødskiver med godt pålegg.
Og, kanellukten gir en følelse av fersk kanelbakst som igjen gjør at man gleder seg til å nyte.

Om du velger en annen form, må du også tenke på at steketiden blir annerledes.

Havrebrødet/mammabrødet ble laget av

  • 3 dl skummet melk
  • 100 g lettkokte havregryn
  • 30 g havrekli

Kok opp skummet melk med lettkokte havregryn og havrekli. La avkjøle/trekke i 20 minutter.

  • 500 g mel (jeg måtte tilsette 20 g til)
  • 1 ts salt
  • 3 ss honning
  • 1 ts kanel (kan droppes)
  • 2 dl lunka vann
  • 25 g fersk gjær
  • 1 egg
  • 50 g romtempert smør i biter

Ha alt, foruten smøret og litt av melet, i en bolle sammen med den avkjølte havregrøten. Se om du har behov for å bruke resten av melet før du har i resten. Eltes i 10 minutter før smøret tilsettes og elt deretter deigen i 10 minutter til.

Deigen heves i 1 time.

Jeg helte bare deigen fra bakebollen over i den bakepaprikledde ildfaste formen uten å elte den igjen, og trykket den deretter utover i formen, da med litt mel på fingrene. Deigen ble så dekket til med plast for å heve i en time til. Strø havregryn over og pensle ev. med egg om ønskelig.

Mammabrødet ble stekt midt i ovnen på 200 grader i 40 minutter.

22. oktober: Jeg har nå prøvd å bake brødet i «vanlige» brødformer, og de ble ikke like gode som det ble i formen nevnt ovenfor.

 

 

 

 

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk