Når man bruker oppskriften til smultringer og steker dem i ovnen i stedet for i smult/olje, kan man da fortsatt kalle dem for smultringer? Vel, under prosjektet oppskriftsheftet «de 7 slag» i vår, fikk jeg idéen om å prøve å steke dem i ovnen.
Dette ble et tålmodighetsprosjekt. Ikke fordi jeg valgte å bruke oppskriften fra heftet, men fordi jeg valgte å redusere melmengden i den oppskriften. Valget med å redusere melmengden gjorde jeg fordi disse ikke skulle godgjøre seg i smult, og at jeg på grunn av dette ikke ville trenge så mye mel.
Mindre mel = klissete deig…
Lag deigen dagen i forveien.
Til 14 Smultringer stekt i ovnen, brukte jeg
- 1 egg
- 100 g sukker
- 75 g creme fraiche
- 25 g smeltet Bremykt
- 0,5 dl kremfløte stivpiskes
- 180 g mel
- ½ ts hornsalt
- 0,5 – 1 ts kardemomme (etter ønske)
- 100 g melkesjokolade i biter (jeg brukte melkesjokoladen smelt)
- Smeltet smør til pensling
Pisk kremfløten stiv.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør inn creme fraiche og smeltet smør i eggedosisen. Rør deretter inn den stivpiskede kremfløten.
Bland så inn mel, hornsalt og kardemomme, og til slutt sjokoladen. Pakk deigen inn i plast og sett den kaldt til neste dag.
Deigen blir klissete, men bruker du litt mel når du stikker ut ringene, blir den lettere å jobbe med.
Jeg har mel i en kopp som jeg dypper utstikkeren i mellom hver gang. Da slipper ringen lettere.
Et godt tips å ta med seg når du stikker dem ut: Vær tålmodig.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 14 minutter.
Jeg prøvestekte noen ringer i smultringformer og noen på et bakepapirkledd stekbrett. De i formene holdt formen under stekingen. Det gjorde ikke de på stekebrettet… Konklusjon: Form anbefales.