Jeg har tidligere laget fastelavnsboller, og jeg var usikker på om jeg igjen skulle lage «vanlige» boller med krem eller om jeg skulle finne på noe nytt. Morsomt som jeg synes det er å lage noe nytt, falt valget på det siste alternativet.
12 smakfulle fastelavnsboller lagde jeg av
- 550 g mel
- 100 g brunt sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 3 dl skummet melk (kald)
- 1 egg
- 1/2 pk fersk gjær
- 100 g romtemperert smør i biter
- 40 g finhakket kandisert ingefær
- 40 g ingefærsirup (fra glasset til de kandiserte ingefærene)
- 1 egg til pensling
Før du spør; ja, deigen er bløt.
Bland mel, brunt sukker og vaniljesukker. Hell deretter i melk og egg, og bland godt. Mens kjøkkenmaskinen går, has smuldret fersk gjær oppi. Deretter has smøret (bitene) oppi, has oppi litt og litt, og til slutt den finhakkede ingefæren og sirupen.
Deigen stod til heving på en lun plass i 1 time. Etter utelting og bolleforming, ble bollene satt til etterheving i 30 minutter.
Pensle fastelavnsbollene og stek på 220 grader i 14 minutter.
Bollene ble servert med stivpisket kremfløte og blåbærkompott.
Blåbærkompotten ble lagd av
- 500 gr frosne blåbær
- 300 gr sukker
- 25 gr maizena
- 2 ss vann
Jeg tina blåbæra i en kjele sammen med sukkeret. Når alt var tina, skrudde jeg opp varmen og tilsatte maizena utrørt i vann. Dette småkokte i ca. 5 minutter slik at den tykner. Følg med, slik at det ikke blir for tykt. Settes til avkjøling.
Juster mengde blåbærkompott og krem etter behov.