Sjokoladeostekake med peanøttbunn og karamell på toppen

Sjokoladeostekake med peanøttbunn og karamell på toppen – Nå har jeg hatt flere mislykkede prosjekter på kjøkkenet, og det har gått litt utover motivasjonen. Dette i tillegg til at vi er midt oppi oppussing av eldstemanns leilighet, har bidratt til litt lite aktivitet fra min sin side.

Her om dagen løsnet det litt, da jeg delte en karamellostekake på facebook. Innlegget falt i smak, og jeg bestemte meg derfor for å finne på et par nye varianter av ostekake.

Førstemann ut, er denne sjokoladeostekaken. En mektig (god) variant.

Når jeg smakte på denne kaken, fløy det mange tanker rundt om i hodet mitt;
Denne kaken kan varieres med forskjellige bunner (bruk den ostekakebunnen du liker), topping (salt karamell, søt karamell, bringebærgele, stivpisket krem overstrødd med salte peanøtter…) og kanskje enda mer sjokolade i ostemassen for mer sjokoladesmak. I tillegg kan du bruke kesam med vaniljesmak i stedet for den naturelle som jeg har brukt. Hva med å tilsette litt kaffe i?

Hos oss deler vi på å ta med oss kaker jeg lager til jobben. Mine kolleger fikk utdelt en liste over endringer jeg tenkte på mens jeg smakte første gangen, men etter å ha smakt litt på den neste dag (altså når kaken hadde fått «satt seg»), syntes jeg kanskje ikke det var behov for skjemaet mitt. Tilbakemeldingene var enstemmige: Veldig god.

Bruk denne oppskriften som en mal, og lag din egen variant av kaken.

Visste du at kakao og sjokolade har vært brukt i mange hundre år både som medisin og til nytelse? Dette kan du lese mer om hos min bloggkollega Gunn Helene Arsky her.

Bunnen – formen er 22 cm i diameter

 • 15 Digestive kjeks
 • 150 g peanøtter (gjerne med salt)
 • 80 g melis
 • 150 g peanøttsmør
 • 2 stivpiskede egghviter

Stivpisk eggehvitene.
Knus Digestive, peanøtter med stavmikseren. Ha gjerne melisen i stavmikseren sammen med kjeks og nøtter. Kna deretter inn peanøttsmøret før stivpiskede eggehvitene til slutt vendes inn.
Fordeles i en bakepapirkledd form, og stekes midt i ovnen på 170 grader i ca. 25 minutter.
Avkjøles mens du lager ostemassen.

Avkjølt kakebunn legges i en form du ønsker å bruke eller om du bruker formen du allerede er i sving med (som meg som bruker bake it easy). Dekk kantene med stiv plast for enklere å få kaken ut av formen før du heller i ostemassen du nå skal lage.

Ostemassen

 • 6 plater gelatin
 • 2 dl kremfløte
 • 300 g kesam naturell (bruk den med vaniljesmak om du heller vil det)
 • 300 g kremost med sjokoladesmak
 • 200 g brun farin
 • 200 g smeltet 70% sjokolade (eller 300 g om du heller vil det, eller en annen sjokolade)
 • ca. 4 ss kokvarmt vann (til å smelte gelatinen)

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
Ha kremfløte, kesam, kremost ogbrun farin i en bolle og pisk først på svak hastighet. Dette for at sukkeret skal få tid til å løse seg opp før hastigheten økes og massen blir luftig og til krem. Vi vil jo ikke piske for mye.

Når ostemassen har ønsket konsistens. Kok opp vann (ha bare litt i bunnen av kjelen, da koker vannet opp raskt). Klem av vannet av gelatinen, ha den i en kopp el.l. Ha kokvarmt vann over, og rør godt til gelatinen er oppløst. Trenger du mer vann for å løse opp gelatinen, har du i litt til. Gelatinvannet helles i ostemassen i en tynn stråle mens mikseren går.

Fordel over peanøttbunnen i formen og sett kaldt. Avkjøles til den stivner = et par timer i hvert fall.

Karamellen (lages når ostemassen har stivnet)

 • 2 plater gelatin
 • 150 g smør
 • 100 g brun farin
 • 50 g lys sirup
 • 1 dl kremfløte

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
Ha smør, brun farin, sirup, kremfløte i en stekepanne. La alt smelte sammen og rør. La småkoke i noen minutter, og rør litt underveis. Ta stekepannen av varmen.
Klem vannet av gelatinen og rør den inn i karamellen.
Fordeles forsiktig over ostemassen. Bruk gjerne en øse og fordel karamellen i tynne stråler over ostemassen. Dette for å unngå å helle all den kokvarme karamellen på på en gang, og risikere at ostemassen smelter.

Settes kaldt i noen timer til den stivner.
Etter å ha smakt rett etter at den var ferdig stivnet og neste dag, er jeg fristet til å si: Anbefaler å lage denne kaken dagen i forveien.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk