Sjokoladejord

Når jeg serverer en gulrotkake som ser ut som en gulrot, synes jeg det er en morsom effekt å kunne la den ligge i «jord» når den står på bordet. Til dette bruker jeg sjokoladejord, ikke ekte jord.

Idéen fikk jeg etter å ha sett på programmet til mesterkokken Heston. Han viste hvordan man skulle gjøre det og sa hvilke ingredienser man skulle ha, men nevnte ingenting om mengder, og første gangen jeg gjorde dette ble et litt spent forsøk over grytene. Det gikk bra!

Sjokoladejorden ble brukt rundt en stor gulrot som jeg lagde til Smakfull bylørdag i Lillestrøm 13. september, og det var noen barn som lurte på om det var ekte jord.

Til mengden som man ser på bildet av gulrotkaken, brukte jeg

  • 100 g sukker
  • 0,5 dl vann
  • 200 g smeltet 60% sjokolade (jeg brukte økologisk uten nøtter fordi jeg ville være forberedt i tilfelle noen hadde nøtteallergi)

Sukker og vann kokes til sukkeret er smeltet. Rør godt. Mesterkokken Heston snakket om at blandingen måtte være 140 grader før man kunne tilsette den smeltede sjokoladen i sukkervannet. Jeg har ikke verktøyet for å sjekke dette, så jeg satset på at det gikk uten at jeg visste gradene, og rørte inn den smeltede sjokoladen mens sukkervannet fortsatt kokte. Jeg rørte godt i ca. 30 sekunder før blandingen ble helt utover en bakepapirkledd langpanne.

Avkjøl litt og begynn å bearbeide jorden med en skje eller sleiv. Press litt og litt av den ned i langpannen og flytt den fram og tilbake i langpannen. Etterhvert som sjokoladen kjølner, blir det lettere å «knuse» den og forme den som man vil.

Jeg lagde jorden et par dager før den skulle brukes. Dette for at den skulle tørke.

Ønsker man å smakstilsette jorden, kan man f.eks. tilsette kakao eller smuldret ovnsstekt hvit sjokolade (smaker god gammeldags knekk).

Gulrotkake2

Gulrotkake1

Sjokoladejord2

Sjokoladejord1

Sjokoladejord

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk