Sitronfudge på 1-2-3
Gjesteinnlegg fra Gunn Helene Arsky

Gunn Helene har tidligere gjestet Idéfull med sin fudge med salt som du finner her, og denne gangen er det sitronfudge som gjelder.

Da jeg så innlegget til Gunn Helene om sitronfudge på facebook, løp tennene mine i vann. Disse ser skikkelig gode ut.

Gunn Helene er en av mine bloggkolleger i Influens.no – stedet for voksne bloggere, og du finner den spennende og inspirerende bloggen hennes her.

Jeg overlater ordet til Gunn Helene…

Noe mer sommerlig enn sitronfudge skal du lete lenge etter, i alle fall når det kommer til sommerlige søtsaker. Og denne er superenkel å lage. Og supergod!

Fudge

Jeg elsker fudge! Og før jeg fortsetter beretningen om hvordan akkurat disse skjønnhetene ble til, må jeg legge inn en liten takk, til skjønne Tove som sa hun fikk vann i munnen da hun så fudgen min. Jeg ble så glad da Tove inviterte meg til å lage en gjesteblogg for henne – denne gangen med sitronfudge.

Og, i motsetning til harde drops eller seig karamell, så er fudge enkel å lage. Fudge er en type sukkergodteri som består av sukker, smør og melk (ofte kondensert og søtet melk, eller fløte). Disse ingrediensene varmes opp til soft-ball-nivå (116 °C), før man pisker luft inn i røren mens massen avkjøles til 60 °C slik at den får en jevn, kremaktig konsistens uten store sukkerkrystaller. Men ingen regler uten unntak – så dette avvikes i min oppskrift!

Man kan tilsette hva som helst til fudge (omtrent), slik som frukt, nøtter, sjokolade, karamell, knust godteri, krydder, lakris og andre smaker. Enten rørt inn, eller på toppen. Og i dette tilfellet, sitron.

Sitron

Sitron er en sitrusfrukt som kommer fra området sør for Himalaya. Senere ble planten bragt videre til Europa av Columbus og det er nå produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA. Jeg elsker Amalfisitronene fra Italia, men de er bare i sesong på våren. Fra gammelt av har man ment at sitron står for vennskap, glad energi, klarhet i tankene og foryngelse.
Moderne forskning viser at hesperetin, et flavonoid som finnes i skallet på sitronen (og det som vi bruker i fudgen) kan bremse og forebygge utvikling av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers, Parkinsons og ALS.

Sitronfudge

Så – da har vi mange gode grunner til å lage, og spise, sitronfudge. Ikke bare får vi glad energi i oss – det kan beskytte hjernen også!
NB – bruk økologisk sitron når du skal lage fudgen. Det skallet kan nemlig spises. Det kan ikke skall av
vanlige sitroner.

  • 2,5 dl sukker
  • 2/3 dl fløte
  • 100 g hvit sjokolade, finhakket
  • 50 g smør, kuttet i terninger
  • 2 ss finrevet sitronskall (av omtrent 2 sitroner)
  • ¼ ts vaniljeekstrakt
  • Noen dråper gul konditorfarge (valgfritt)

Du trenger også

  • Et sukkertermometer
  • En 10 x 20 cm brødform

Kle en 10 x 20 cm brødform med aluminiumsfolie. Gjør klar alle ingrediensene før du starter – det går unna når du først er i gang!

Ha sukker og fløte i en gryte, visp og varm på middels høy varme, rør hele tiden til det boblekoker. Skru varmen ned til middels lav og kok til et sukkertermometer 116 °C (soft ball), ca. 5 minutter. Ikke rør nå! Om det begynner å brunes, skru varmen ned til lav, slik at det fortsatt er i kok.
Når blandingen når 116 °C, tar du gryten av varmen. Bruk en slikkepott og rør umiddelbart inn hvit sjokolade, smør, sitronskall og vanilje, rør til sjokolade og smør er fullstendig smeltet. Blandingen skal være tykk og glatt. Hvis du vil ha en gulere farge, tilsett noen dråper gul konditorfarge.

Ha massen over i brødformen og glatt ut til det er jevnt. La sitronfudgen avkjøles til den er fast, 2 timer ved romtemperatur eller 1 time i kjøleskapet.
Løft fudgeblokken ut av formen og kutt den i firkanter.
Oppbevares kjølig.

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient., forfatter og yogalærer. Mat og yinyoga er hennes store lidenskap. På bloggen hennes, www.gunnhelenearsky.no, finner du stoff om mat, helse, ernæring, yoga og godsaker – samt kurs hun holder (lær fermentering hjemme på kjøkkenbenken) og annet spennende. Gunn Helene vil gjerne dele av sin pasjon for mat og yoga med deg.
Følg henne også på Facebook og Instagram @bakingyogi.

sitronfudge

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk