Riskrem til jul – servert som kake – Riskremkake med litt saltere bunn

Jeg kom plutselig på idéen om å servere julens dessert – riskremen – i form av en kake – en riskremkake. Dette var en strålende god idé, for denne riskremkaka ble veldig god. Denne riskremkaken hadde en litt saltere bunn enn den jeg delte i forrige innlegg – riskremkake med litt søtere bunn og et takras av et topplokk.

Problemet med forrige riskremkake, var at sausen ikke stivnet til gelé. Det gjorde den heller ikke denne gangen, men den stivnet såpass at den holdt seg på plass.

Jeg sendte en henvendelse til produsenten av sausen jeg brukte, og de mener at årsaken til at sausen ikke stivner med gelatin, er mengden sitronsyre som er tilsatt sausen. Da vet vi det.

Denne desserten i form av riskremkake ble skikkelig god. Ja, det er faktisk lov til å si det selv! Akkurat passe søt riskrem-krem mot den syrlige sausen. Fordi denne bunnen ikke ble så søt som den første riskremkaken jeg lagde, oppleves riskremen også mindre søt, vil jeg påstå. Vi syntes denne kombinasjonen ble god, men for en annen kan det hende at man ønsker litt mer sukker i riskremen. Her må man smake seg fram til den perfekte riskremkaka for seg.

I bunnen bruker jeg marsipan. Dette gir den en litt seigere konsistens, og gjør jobben med flytte riskremkaken fra kakeformen til kakefatet enklere. Til denne riskremkaken har jeg brukt en bake-it-easy-form og dermed står kaken allerede på kakefatet, så da jeg unngår jeg jo egentlig den utfordringen.

Størrelsen på kakeformen er 22 cm i diameter. Da denne er litt høy, kan den fint lages i en større form med samme mengde ingredienser, men da med mer saus – større flate å fordele sausen over.

Bunnen til riskremkaken er laget av

 • 150 g kjeks – Digestive
 • 100 g kjeks – Ritz
 • 120 g smeltet smør
 • 150 g revet marsipan

Knus/pulveriser kjeksen, smelt smøret og bland dette.
Riv marsipanen og kna denne inn i kjeksblandingen.

Fordeles i bunnen av kakeformen.

For jevn og fin fordeling, bruk en «stapper».

Riskremkake-massen er laget av

 • 1 pk riskrem (675 g) – ja, jeg brukte kjøpt utgave
 • 3 dl kremfløte
 • 160 g sukker
 • 2 ts vaniljesukker
 • 6 plater gelatin
 • 5-6 ss kokvarmt vann

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Kok opp vann.Når gelatinen er klar, piskes kremfløten nesten stiv med sukker og vaniljesukker. Deretter klemmes vannet av gelatinen og smeltes i det kokvarme vannet.

Sett på kjøkkenmaskinen igjen og hell i gelatinvannet mens du pisker kremen stiv. Stivpisket krem med gelatin blandes med riskremen.

Fordel deretter riskremblandingen over kjeksbunnen. Settes kaldt til den stivner.

Riskremkake – sausen er laget av

 • 1 pk. jordbærsaus (kjøpt av merket KOS) – 1,75 dl
 • 2 plater gelatin
 • Vann til å smelte gelatinen med.

Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken. Kok opp vann for å smelte gelatinen med. Klem vannet av gelatinen og smelt i kokvarmt vann. Fordeles på stivnet riskremkake og settes kaldt til den stivner.

Riskremkaken serveres med friske jordbær, krem og ristede mandelflak.

Riskremkaken er som gulrotkaka og sjokoladekaka – den blir bedre for hver dag i kjøleskapet. Jeg smakte på den senest i går, 3 dager etter at jeg lagde den, og den var bedre enn den var på søndagen (dag 1).

Det jeg har gjort annerledes i denne riskremkaken i forhold til kake nr. 1, er bunnen og topplokket.
Jeg har byttet ut 100 g Digestive med Ritz-kjeks (OBS – ikke 150 gram som jeg sa i livesendingen). Bunnen ble litt tørrere da, så jeg måtte bruke litt mer smør. Vær obs på at fuktigheten fra riskremen trekker ned i bunnen når riskremkaken står et par dager.
Jeg har bare brukt en boks med saus på toppen, ikke to.

RIskremkake - riskrem som kake - juledessert - oppskrift idefull - inspirert av Tove Holter

PRINT

2 hendelser på “Riskrem til jul – servert som kake – Riskremkake med litt saltere bunn”

 1. Hvis du ikke har bake-it-easy form, sett ringen til springformen din rett på kakefatet. Trykk massen til bunnen rett på fatet. Et annet tips da kan være å bruke en grønnsaksmoser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk