PeanøttBrownie med karamellsaus

Peanøttbrownie med karamellsaus ble inspirert av et par kolleger som koste seg med en brownie toppet med en karamellsaus, og de to som spiste denne var veldig fornøyde med sitt valg.

En slik kake måtte bli mitt neste prosjekt, og helgen sammen med min kakeglade søster og niese på hyttetur måtte være den perfekte anledning.

Til ca. 20 stk. peanøttbrownies brukte jeg

 • 200 gr smør
 • 200 gr 70% kokesjokolade
 • 100 lys kokesjokolade
 • Frø fra en vaniljestang
 • 100 gr brunt sukker
 • 200 gr hvitt sukker
 • 4 store egg
 • 2 dl hvetemel (140 gram)
 • 150 gr peanøtter med salt

Til topping på peanøttbrownies brukte jeg 

 • Peanøtter etter behov
 • Freia smelt sjokoladebiter (mørk). Kan droppes.
 • Karamellsaus (se oppskrift lenger ned)
 • Karamellisert hvit sjokolade (se nedenfor)

Jeg har alltid begynt med egg og sukker, men denne gangen fulgte jeg rekkefølgen som Manuela på Passion4baking har gjort med sin Rocky Road Brownies.

Smelt smøret. Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen i det varme smøret. Hell dette så i bollen til kjøkkenmaskinen og ha i frøene fra vaniljestangen, brunt og hvitt sukker. Pisk godt med K-mikseren.

Ha deretter i ett og ett egg, for til slutt å ha i melet. Når alt er godt blandet, rører du inn peanøttene.

Jeg valgte å lage peanøttbrownies porsjonsvis, og brukte Grand amerikanske muffinsformer (kjøpt på Rimi) til dette. Jeg liker å bruke disse, da de har lettere for å gi slipp på kaken, slik at den er enklere å få ut av formen.

Peanøttbrowniesen ble stekt på 170 grader i 13 minutter. Deretter tok jeg dem ut og hadde Freia Smelt sjokoladebiter over, og satte dem til steking i 3 minutter til. Total steketid var altså 16 minutter på 170 grader i min ovn.

Karamellsausen til peanøttbrownies ble laget av

 • 3 dl kremfløte
 • 100 gr brunt sukker
 • 40 gr smør (Tine med salt)
 • 1 plate hvit sjokolade

Kok opp kremfløte, brunt sukker og smør, og la dette koke i 20 minutter. Rør deretter inn den hvite sjokoladen og avkjøl. Den hvite sjokoladen gir karamellen en litt rundere smak. Å bruke hvit sjokolade i karamellen så jeg ble gjort forrige søndag på Hele Norge baker, og dermed måtte dette prøves.

Karamellsausen bør være nylaget når den skal brukes. Jeg brukte ikke alt på en gang, og etter å ha stått litt, tykner den. Jeg varmet den opp på svak varme, og dette går også an å gjøre, men unødvendig, hvis den lages rett før den skal brukes.

Til slutt toppet jeg disse peanøttbrownies hele med karamellisert hvit sjokolade i tillegg til karamellen.

Dette stod i oppskriftsheftet vi fikk med oss fra nyttårsbordet på Kulinarisk Akademi. Karamellisert hvit sjokolade minner meg om knekken vi lagde i barndommen.

 • 200 gram hvit sjokolade

stekes (i biter) på 130 grader til de får litt farge (ca. 20 minutter). De blir mørkere inni enn utenpå.

Serveres med jordbær, krem, is eller annet godt.

PeanottBrownie med karamellsaus

PeanottBrownie med karamellsaus

PeanottBrownie med karamellsaus

PeanottBrownie med karamellsaus

Dette bildet vant ukens #bakelykke i konkurransen som går på Hele Norge baker nå.

PeanottBrownie med karamellsaus

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk