Troika-inspirert Pavlova! Jeg måtte bare prøve meg på en Pavlova med noen av smakene fra Troika – Marsipan, sjokolade og bringebærgelé. Nougat er ikke helt på lag med mine smaksløker, og fikk dermed ikke være med i denne Pavlovaen.
Jeg fikk meg en god latter da husets Troika-liker svarte «Snickers» etter at han smakte på Pavlovaen. Spørsmålet var; «Hvilken sjokolade tror du denne er inspirert av?»
Til vedkommendes forsvar, var han ganske så sliten etter en veldig aktiv dag, for det var jo ikke noe som kunne misforstås når det kommer til denne kaken.
Har du en Pavlova-oppskrift (marengsen) som du er fornøyd med, bruker du bare den, og så håper jeg at du lar deg inspirere til en egen Troika-versjon av denne kaken.
Om du liker Nougat, og vil bruke dette nederst av alt fyllet, kan man lage en sjokoladesaus som serveres ved siden av. Mulighetene er mange, slipp fantasien løs!
Pavlova med smaker fra Troika er laget av
- 6 eggehviter
- 200 g melis – siktet
- 100 g sukker
- 3 ts vaniljesukker
- 20 g maizena
- 2 ss bringebæreddik
Sett ovnen på 180 grader. Temperaturen senkes til 140 grader når marengsen settes inn.
Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Deretter har du i litt og litt av melis, sukker og vaniljesukker. Pisk marengsen til den blir stiv og blank, ca. 10 minutter. Ha i maizena mot slutten av piskingen. Jeg har tidligere pleid å røre inn eddiken for å hånd, men hadde den i mens kjøkkenmaskinen gikk. Det gikk bra det også.
Fordel marengsen på et bakepapirkledd stekebrett. Diameteren jeg fordelte den i var ca. 20 cm. Ferdigstekt pavlova ble ca. 30 cm i diameter.
Stekes på 140 grader i en time +. Skru av ovnen etter et time og la den stå i ovnen med døra på gløtt til den er avkjølt.
Jeg lagde denne på kvelden, og marengsen stod i ovnen med døra på gløtt til neste dag.
Denne gangen ble Pavlovaen litt flatere enn vanlig (=større i diameter), men jeg kunne ikke la det stoppe meg i dette Pavlova-med-smak-av-Troika-Prosjektet.
Fyllet med smaker fra Troika består av
- Sjokoladeganache
- Stivpisket krem
- Bringebærgelé
- Revet marsipan – ønsket mengde (jeg brukte ca. 200 g)
- Revet melkesjokolade – ønsket mengde (jeg brukte ca. 70 g)
Fra bunnen smurte jeg sjokolade-ganache, deretter hadde jeg et tynt lag med krem over og brukte resten av kremen til å lage kanter rundt hele Pavlovaen. Dette for å lage et «basseng» til geléen. Langs kanten hvor kremen er, strødde jeg revet marsipan og og så dekket jeg geléen med revet sjokolade.
Kaken ble toppet med bringebær.
Sjokoladeganache
- 2 dl kremfløte
- 100 g 70% sjokolade – eller annen sjokolade om du vil (ev. 150 g sjokolade – les nedenfor)
Kok opp kremfløten, ta kjelen av varmen og rør inn sjokoladen til den smelter. Avkjøles.
Jeg brukte 150 g sjokolade i denne kaken, men jeg syntes sjokoladen ble for hard. Jeg har derfor redusert mengden i denne oppskriften.
Overlater til deg å bestemme hvordan du vil ha denne.
Ønsker du et litt tynnere sjokoladelag, reduserer du bare mengden nevnt ovenfor.
Bringebærgelé
- 400 g bringebær
- 100 g sukker
- 2 plater gelatin (2 plater gir en litt slappere gelé (mer inntrykk av tykt syltetøy). Fastere i fisken = 1 plate til)
Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Mos og sil bærene for frø. Kok opp bringebærmos med sukker. Når sukkeret er oppløst, ta kjelen av varmen, klem vannet av gelatinen og rør den inn.
Settes til avkjøling.
Jeg valgte å la den stå til den tyknet før jeg hadde den på kaken. Denne for å unngå at den renner av kaken. Dette tok ca. 2 timer. Anbefaler at du prøver deg fram og sjekker geléen underveis.
Stivpisket krem
- 3 dl kremfløte – Bruk mer om du ønsker det
- 1 ss sukker
Stivpisk kremfløten med sukkeret.
Revet sjokolade og marsipan
Dette rev jeg et par timer før jeg skulle bruke det. Jeg la marsipanen utover en tallerken, sånn at den skulle få tørke litt, og det ble en god løsning.
Bruk de smake du liker og sett den sammen i den rekkefølgen du ønsker. Lykke til!
I min søken etter smakfulle Troika-idéer, har jeg til nå delt makroner og 2 varianter av kake med smakene. I tillegg har jeg laget en kjempegod dessert – Eton Mess Troika.
Sukkerfri versjon av denne kaken – Pavlova med smaker av Troika
Jeg har fått tilbakemelding fra Sølvi Sparvath som har laget en nesten sukkerfri versjon av denne kaken. Her ser du hva hun har gjort.
Halvt om halvt med sukker og sukrin gold. Dette pga lite stiv marengs med bare sukrin gold.
Sukkerfri gelé fra Meny – Lot den stivne i et fat og hvelvet den over bunnen.
Sjokolademousse fra Sunnkost, som ble pisket sammen med 3 ts gelatin (smeltet i vannbad først). Kaken ble dekt med sjokolademoussen.
Kaka pyntet jeg med bringebær.
Dette ble en veldig god kake og den gjorde stor suksess på festdagen.
Siden vi hadde 3 diabetikere i selskapet passet det fint med sukkerfritt Klem fra Sølvi Sparvath
Rekkefølgen av Troika-fyllet…
Sjokoladeganache, kremkant og gelé pluss revet marsipan, sjokolade toppet med bringebær.