Makron med smaker fra Troika
Troikamakroner

Fortsettelsen på prosjektet Troika-smaker kommer nå, og denne gangen er det Troikamakroner jeg har laget.

Fraværet av nougat gjelder fortsatt, men Troikasmakene sjokolade, marsipan og bringebærgelé er med på laget.

Da jeg var på makronkurs for 3 år siden, lærte vi at det var viktig å unngå fyll som avgir fuktighet inni makronen. Jeg var derfor litt usikker på hvordan jeg skulle løse dette med geléen. Etter litt fram og tilbake, bestemte jeg meg for å lage en hinne på innsiden av makronen ved å pensle den med smeltet sjokolade.

Jeg penslet altså makronene med smeltet sjokolade og satte dem kaldt asap for at den skulle stivne før den ev. rakk å trekke inn. På bildene ser man at jeg godt kunne vært litt mer forsiktig når jeg penslet, for det var ikke så pent med sjokoladedrypp langs kanten på makronen. Verdt å huske på til neste gang.

Jeg prøvde monteringen av Troikasmakene på to forskjellige måter.

 1. Sjokolade (penslet på), bringebærgelé og marsipan lagvis. Bringebærgeléen er laget med litt mindre vann for at den skal være enklere å stikke ut.
  Finn en utstikker som er ca. like stor som makronene du lager, eller omvendt, lag makronene like store som utstikkeren du har. Jeg tenkte ikke på dette på forhånd, men var heldig og fant et glass på str. med makronene.
  Med denne løsningen var jeg redd geléen skulle skli ut av makronen, men det gikk fint. Den holdt seg på plass. Men, den smeltet litt, og jeg syntes ikke det ble så veldig pent (se bilde nedenfor).
 2. Sjokolade (fortsatt penslet på), marsipankant og bringebærgelé i midten. Velger du denne varianten kan du lage geléen med mer vann enn den du finner i oppskriften nedenfor.
  Jeg likte denne varianten best. Dette fordi jeg opplevde smaken som litt annerledes. Den var litt friskere fordi bringebærsmaken kom bedre fram. Husk bare på at du må vente til geléen har tyknet nok til at den klarer å holde seg på plass selv før du har den på makronen.

Troikamakronen er laget av

 • Makroner – se oppskrift her
 • Gelé – se oppskrift nedenfor
 • Marsipan – kjøpt i butikk
 • 70% smeltet sjokolade – Det er mye smak 70% så det holder med en tynn hinne på innsiden av makronen.

Sjokolade

Jeg penslet makronene med smeltet 70% sjokolade og satte dem kaldt asap for at den skulle stivne før den ev. rakk å trekke inn. Vær nøye sånn at den ikke renner ned på sidene.

Bringebærgelé

Til de andre Troika-smaker-prosjektene mine har jeg valgt å lage geléen fra bunnen av. Denne gangen valgte jeg å bruke en pakke gelépulver. Jeg brukte mindre vann enn anvist på pakken, og dette gjorde jeg fordi jeg ønsket en gelé som var fastere i fisken.

 • 1 pk bringebærgelé
 • 200 g bringebær
 • 3 dl vann

Mos bringebærene og sil av frøene.
Kok opp vann og rør inn gelépulveret til det er oppløst. Rør deretter inn bringebærmos.
Avkjøl geléen i en form som gir en tynn gelé. Formen jeg brukte var ca. 30×40 cm.
Jeg valgte å dekke formen til med plast (gladpak) før jeg helte geléen oppi. Dette fordi jeg mente at det ville være enklere å få geléen ut av formen. Etter endt prosjekt, er jeg litt usikker på om dette med plasten var nødvendig.
Romtemperert gelé var enklere å jobbe med enn iskald gelé.

Marsipan – lagvis eller kant

 • Lagvis – kjevle ut marsipanen i den tykkelsen du ønsker og bruk samme utstikker som du bruker på geléen.
 • Kant – trill ut marsipanen til ønsket tykkelse og bruk den som kant rundt geléen. Marsipankanten holder ikke flytende gelé på plass, så ikke legg på gelé før den har stivnet.

Troikakake - Troika makron - Oppskrift Idefull - Inspirert av Tove Holter Troikakake - Troika makron - Oppskrift Idefull - Inspirert av Tove Holter Troikakake - Troika makron - Oppskrift Idefull - Inspirert av Tove Holter

Med marsipankant. Dette bildet er bare for demonstrasjon. Geléen hadde stivnet og det var umulig å trykke den flat inni makronen. Men, det smakte godt 🙂

Troikakake - Troika makron - Oppskrift Idefull - Inspirert av Tove Holter

Gelé som smelter. Dette bildet er tatt 3 timer etter at Troikamakronen ble laget.

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk