Pavlova med appelsin- og sitron Curd

Pavlova med appelsin- og sitron Curd – når kaka blir så god at mannen tar den med på trening…

Denne kaken testet jeg først i et 50-årslag forrige helg. Kombinasjonen marengs, sitron, krem og mandler så jeg Nigella lage i et program her om dagen. Dette måtte testes.
Jeg lagde bunnen, kjøpte sitron Curd og hadde på krem og ristede mandler. Kaken falt i smak, men jeg synes Curden hadde litt for sterk smak. Dette måtte da kunne gjøres noe med.

Jeg bestemte meg for å prøve med appelsin Curd, og tok utgangspunkt i en Curd jeg hadde lagd før. Jeg lagde den med bare brun farin, og den ble ikke noe god. Dermed prøvde jeg en ny variant, som ble god på smak, men ikke tykk nok. Jeg gir meg ikke så lett, og på tredje forsøk (dog med juks) stod jeg med et velsmakende og resultat med riktig konsistens i hendene. Alle gode ting er tre…

Denne Curden smaker som Fox. For å se om jeg hadde rett i dette, ba jeg Fox-elskeren her i huset om å smake, og han måtte si seg enig.

Denne gangen lagde jeg bunnen med 6 eggehviter (mot 4 som jeg pleier å bruke) for et høyere resultat, og det gikk. Marengsen eser litt ut under stekingen, så den bør fordeles i en mindre diameter enn du ønsker som resultat på kakefatet.

Pavlova med appelsin- og sitron Curd ble laget av

 • 6 eggehviter
 • 200 g melis – siktet
 • 100 g sukker
 • 3 ts vaniljesukker
 • 20 g maizena
 • 3 ts bringebæreddik

Sett ovnen på 180 grader. Temperaturen senkes til 140 grader når marengsen settes inn.

Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Deretter har du i litt og litt av melis, sukker og vaniljesukker. Pisk marengsen til den blir stiv og blank, ca. 7 minutter. Ha i maizena mot slutten av piskingen. Jeg har tidligere pleid å røre inn eddiken for å hånd, men hadde den i mens kjøkkenmaskinen gikk. Det gikk bra det også.

Fordel marengsen på et bakepapirkledd stekebrett. Diameteren jeg fordelte den i var ca. 20 cm. Ferdigstekt Pavlova ble ca. 30 cm i diameter.

Stekes på 140 grader i en time. Skru av ovnen etter et time og la den stå i ovnen med døra på gløtt til den er avkjølt.
Jeg lagde denne på kvelden, og marengsen stod i ovnen med døra på gløtt til neste dag.

 

Appelsin- og sitron Curd ble laget av

 • 1 økologisk appelsin (juice og revet appelsinskall)
 • 2 økologiske sitroner (juice fra begge, revet skall fra en)
 • 150 g sukker
 • 1 – 2 ss maizena
 • litt vann til utrøring av maizena
 • 2 eggeplommer
 • 60 g kaldt smør i biter

Ha appelsin- og sitronjuice og revet skall fra disse i en kjele sammen med sukkeret. Kok opp. Rør inn maizena som er utrørt i litt vann og la det putre til det tykner + litt til. Da størrelsen på appelsin og sitron varierer og da også mengden juice, kan det være lurt å prøve med en spiseskje maizena først før du tilsetter enda en.

Nå var jeg fornøyd med konsistensen, og var usikker på om jeg skulle tilsette eggeplommene.
Jeg tok kjelen til siden og silte Curden for å fjerne revet skall. Dette gjør du om du ønsker, ellers dropper du det bare. Deretter rørte jeg inn en og en plomme, før jeg til slutt rørte inn det kalde smøret, en og tre biter av gangen.

Jeg har aldri brukt maizena i Curd, men så har jeg aldri hatt så store problemer med å lage det før heller. Heretter blir fremgangsmåten på curd mye enklere for min del. Dette skal jeg fortsette med.

Mengden Curd er nok til å dekke pavlovaen, samt ha litt oppå kremen.

Kremen til Pavlova med appelsin- og sitron Curd er laget av 

 • 4 dl kremfløte
 • 4 ss sukker
 • 2 ts vaniljesukker

Piskes til krem.

Ristede mandler på toppen

Stekes på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen på 180 grader i 5 minutter ++. Sjekk dem underveis så de ikke blir brent.

Kan også toppes med bær. Blåbær og bringebær gjorde seg veldig godt til Pavlova med appelsin- og sitron Curd.

Pavlova med appelsin- og sitron curd  Pavlova med appelsin- og sitron curd

Pavlova med appelsin- og sitron curd

Pavlova med appelsin- og sitron curd

Pavlova med appelsin- og sitron curd

Pavlova med appelsin- og sitron curd

PRINT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen til min side som stadig fylles på med min MATglede og smakfulle idéer.
Her finner du inspirasjon til både hverdagen og festlige lag.
Siden er også krydret med mine malerier, blomsterkreasjoner, dikt og taler m.m. 

LETER DU ETTER NOE GODT?
Søk