Jeg liker å leke meg med forskjellige varianter med ostekake, og denne gangen hadde jeg lyst til å prøve en påskeostekake-variant.
Jeg har blitt overtalt til å lage videoer fra kjøkkenet mitt. Her er første oppskrift som det også har blitt video av, og det er altså ostekake med sitron og appelsin som lages. Se videoen nederst i innlegget, eller trykk på linken her.
Det var litt kleint til å begynne med, men når jeg først var i gang, var det egentlig veldig morsomt. Det er ikke bare fryd og gammen jeg deler, men det ble jammen meg morsomt å se sluttresultatet. Det er lov til å le av seg selv!
Denne ostekaken har en mandelbunn med ferdig kransekakemasse. Jeg valgte dette fordi jeg ville prøve en enkel variant. Denne bunnen synes jeg ble ganske tung og mektig, og selv om jeg deler oppskriften på den her, vil jeg bruke en annen mandelbunn neste gang jeg lager denne friske kaken. Du kan selvfølgelig redusere mengden ingredienser nedenfor for en tynnere bunn.
Neste gang tenker jeg at jeg vil gå for denne kakebunnen.
Hvor søt og syrlig du ønsker mousse/ostemasse og topplokket justerer du med mengden sukker. Jeg valgte å bruke lite sukker = ganske så syrlig kake.
Denne påskeostekaken med sitron og appelsin er laget i en form str. 24 cm i diameter og består av
Bunnen til påskeostekaken er laget av
- 500 g kransekakemasse
- 3 egg
- 50 g smør
- 100 g malte mandler
Kjør alt sammen i en foodprosessor. Ta litt og litt av gangen.
Ønsker du en lavere bunn enn det du ser på videoen/bildene, justerer du bare dette med ingrediensene ovenfor.
Røren helles i en bakepapirkledd form, smør den gjerne også. Stek kakebunnen midt i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Da alle ovner er forskjellige, anbefaler jeg å følge med etter 20 minutter.
Avkjøles før du har på ostemassen.
Ostemassen til denne friske ostekaken er laget av
- 8 plater gelatin
- 400 g Philadelphia
- 300 g vaniljekesam
- 250 g sukker
- 1 appelsin – saften
- 1 sitron – saften (det ble totalt 2 dl juice av 1 appelsin og 1 sitron)
- Kokvarmt vann kokt opp med sitron-zest for å smelte gelatinen med
For kakeformen med stivt plastfolie for lettere å fjerne formen fra ostemoussen. Løsne gjerne ringen for å få det langt ned.
Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Kok opp vannet med sitron-zest i eller bare vann om du heller ønsker det.
Sil juicen om du ikke vil ha fruktkjøtt i moussen.
Pisk Philadelphia, vaniljekesam, sukker og juice til en fyldig masse.
Sil det kokvarme vannet for zest, klem vannet av den bløtlagte gelatinen og smelt gelatinen med 4-6 ss kokvarmt sitronvann.
Helles oppi massen mens kjøkkenmaskinen kjører.
Avkjøl ostekaken til den stivner. Da er den klar for topplokket.
Ostekakens topplokk er laget av
- 2 plater gelatin
- 3 appelsiner – juice
- 1 sitron – juice
- 100 g sukker
- 3 eggeplommer
Legg gelatinen i bløt etter anvisning på pakken.
Kok opp juice fra appelsin og sitron – totalt 3,5 dl. La det koke/redusere i 8 minutter.
Pisk inn eggeplommene og sett blandingen tilbake på varmen. Rør rundt og la den tykne litt. Pga. fare for eggerøre – ikke la den koke.
Sil blandingen, klem vannet av den bløtlagte gelatinen og rør den inn i den varme blandingen. Du trenger ikke smelte gelatinen på forhånd. Den smelter i den varme blandingen.
Jeg lot blandingen avkjøles i 30 minutter før jeg hadde den oppå ostekaken.
Sett ostekaken nok en gang til avkjøling. Denne gangen for at topplokket skal stivne.
Jeg valgte å pynte ostekaken med revet sjokolade, påskegodteri og frisk blomster.