I september har det vært en konkurranse om Norges beste bakst. Denne har vært i regi av Bremykt steke og bake. De fikk inn 600 bidrag til denne konkurransen, og mitt bidrag; saftig eplekake ble kåret til Norges beste bakst, og da må det være lov å skryte litt av seg selv 🙂
Jurybegrunnelse: «Eplekaken er veldig tradisjonell, og de fleste har nok et forhold til den. Tove Holter har gjort et par smarte grep med den tradisjonelle eplekaken, som gjør den ekstra god og saftig.
Den har knust kjeks på toppen, noe som gir en god crunch, og bruk av epler som kjøres til mos og blandes i deigen gjør kaken saftig. Hvis du i tillegg baker denne med norske epler blir den en sikker vinner til enhver anledning i høst. Oppskriften er i tillegg veldig enkel å følge, og Tove har laget en flott presentasjon av kaken, både i bilde og tekst.»
I pressemeldingen fra Fjordland kan man lese: »
Blant 600 bidrag stakk «saftig eplekake» av med tittelen «Norges beste bakst» arrangert av Bremykt Steke og Bake. Kaken utmerket seg med en smart og enkel bruk av tradisjonelle ingredienser som gjør kaken ekstra saftig
Bakegleden er enorm i Norge. Hele 500 bakeglade deltok med nærmere 600 oppskrifter i Bremykt Steke og Bakes konkurranse om Norges beste bakst.
Oppskriftene har stor bredde, vi har sett alt fra piroger, pizzaboller, overdådige festkaker, friske og fargerike ostekaker og andre dessertkaker med spennende fyll, søt gjærbakst med ulik form og smak, cupcakes, muffins, paier, gulrotkaker, eplekaker og brownies – blant mye annet fristende. Det har ikke vært enkelt å velge blant alle søtsakene, men finalistene skilte seg alle ut med kvalitet på både oppskrift, smak og idé, forteller Ina-Janine Johnsen fra Matbloggsentralen.
Vinneren, Tove Holter, har gjort et par smarte grep med den tradisjonelle eplekaken som gjør den ekstra god og saftig. Kaken vant også på å være enkel å lage.
Andreplassen gikk til en frisk og syrlig sitron og marengspai og på tredjeplass kom en gjærbakst med spennende vri.»
Bildet er fra siden til Fjordland.
Bildene er fra siden til Norges beste bakst.
Bildene er fra Sol.no.
Bildene er fra rb.no.
Bildet er fra Matbloggsentralen.no.
Mine bidrag.
Her er vinneroppskriften:
Til denne kaken, som ble lagd i en liten langpanne (27 x 38 cm) brukte jeg
- 5 egg
- 4 dl sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 7 dl mel
- 4 ts bakepulver
- 1 dl skummet melk
- 150 gr smeltet smør (Bremykt steke og bake)
- Mos av 4 epler (most med stavmikser)
- Eplebiter av 3 epler
Pisk egg, sukker og vaniljesukker godt. Tilsett mel, bakepulver, melk og smeltet smør litt og litt og om hverandre. Tilslutt rører du forsiktig inn eplemosen. Ha røren i en liten bakepapirkledd langpanne, og ha så eplebitene utover kaken, og trykk dem godt nedi røra.
Den sprø toppen bestod av
- 2 ts kanel
- 50 gr brunt sukker
- 6 bixit kjeks
Dette ble knust og blandet med stavmikser, før jeg strødde det utover røra.
Kaken ble stekt på 200 grader i 40 minutter midt i ovnen.