Ostekake med blåbær ble lagd i forbindelse med elsdstemanns bursdag, da jeg bakte til den store gullmedaljen. Ikke fordi vi skulle være så mange rundt bordet, men fordi det var så mye forskjellig jeg hadde til å prøve/bake.
En av kakene jeg bakte var ostekake med blåbær.
Denne gangen fikk jeg lyst til å prøve en annen måte å steke på. Valget falt på damp, og jeg testet dette ut på denne ostekaken. Resultatet ble jeg veldig fornøyd med.
Kaken ble lagd i en 15 cm form
Jeg lagde blåbærkompott til bruk både i ostekaken og til å servere ved siden av. I selve kaken brukte jeg 120 g ferdig kompott. Hvor mye du velger å bruke, eller om du vil bake uten blåbær, bestemmer du.
Kompotten ble laget av
- 300 g blåbær
- 100 g sukker
- 15 g maizena rørt ut i litt vann
Kokes opp. La det koke noen minutter til det tykner.
Bunnen av kaken lages av
- 100 g digestive
- 20 g smeltet smør
- 20 g Philadelphia naturell
Pulveriser kjeksen med stavmikser. Smelt smøret. Kna alle ingrediensene sammen, og trykk deigen ut i en bakepapirkledd form; bunnen og litt oppover kantene.
Bunnen stekes på 180 grader i 10 minutter.
Ostekakemassen er laget av
- 300 g Philadelphia naturell
- 130 g sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 200 g creme fraiche lett
- 1 egg
Pisk Philadelphia, sukker og vaniljesukker godt. Pisk så inn Creme Fraiche. Til slutt piskes egget inn i ostemassen.
Helles oppi den forstekte bunnen. Fordel ønsket mengde blåbærkompott på ostemassen. Stek/damp kaken midt i ovnen på 170 grader i ca. 45 minutter.
Damping: Jeg hadde 1/2 liter vann i langpannen som jeg plasserte nederst i ovnen. Dette var akkurat nok vann til damping i 45 minutter i min ovn.
Ostekaken skal være dissete når den tas ut av ovnen. Den stivner når den blir kald.
Avkjøles.
Serveres med kompott og flere bær om du skulle ønske det.