Fiskegrateng – Dette fikk jeg lyst til å lage fra bunnen av. Det er fortsatt mange retter jeg ikke har laget fra bunnen av, og dette er en av dem. Helt til nå.
I vår ungdom og i vår første leilighet, spiste vi ganske mange pakker av fiskegratengen vi fikk kjøpt på 10-kronersmarkedene. Det må kanskje nevnes at dette er veldig mange år siden…
Nå var det på tide på prøve å lage fiskegrateng fra bunnen av, og denne er laget av
- 4 håndfuller pastaskruer (vi bruker ikke så mye makaroni, så jeg tok i bruk det jeg hadde i skapet) – kokes
- 250 g kokt torsk – revet opp i små biter
- 2 ss smør
- 2 ss mel
- 1,5 dl hvitvin
- 1,5 dl melk (væsken kan gjøres om til 3 dl melk)
- 3-4 ss kapers (bruk hvor mye du ønsker)
- salt og pepper ev. annet ønsket krydder
- 2 egg
- 1/2 pk fetaost
- Toppes egentlig med griljermel, men dette hadde jeg ikke, så denne ble toppet med revet hvitost
- Bacon
Bruk forhåndskokt pasta/makaroni og torsk eller annen fisk om ønskelig.
Lag sausen av smør, mel, hvitvin og melk. Smelt smøret og rør inn melet. Pisk inn væsken og kok opp. Smak til med salt og pepper eller ev. annet ønsket krydder. Bland deretter inn kapers og egg.
Ha pasta/makaroni i egnet form, og fordel deretter fetaost og fisk over. Hell sausen over dette igjen og strø griljermel over eller ost om du ønsker å bruke det.
Husk at større form = lavere grateng = kortere steketid.
Denne ble stekt på 200 grader i 25 minutter. Den hadde sikkert klart seg med 20 minutter i ovnen også. Dette fordi jeg brukte en ganske stor form = lavere grateng.
Mens gratengen var i ovnen, sprøstekte jeg baconet som jeg deretter toppet den ferdigstekte gratengen med sammen med litt vårløk.
Nytes med råkostsalat.