Denne kjøttgryta skulle i utgangspunktet bli en jegergryte, men i og med at jeg ikke er så veldig glad i viltsmaken, ble det kjøttgryte inspirert av høsten.
Kjøttgryta er i utgangspunktet lys, men jeg kjøpte sukkerkulør for å prøve dette. Er ikke overbevist. Dette fordi gulrøttene også ble farget av kuløren, og min bordkavaler trodde at kjøttgryten også inneholdt pølser når han så gulrøttene. Heretter dropper jeg kuløren.
Vi setter pris på restemat og kjøttgryta er laget med tanke på at vi skal ha rester dagen etterpå. Den er servert med hjemmelaget potetmos.
Koketiden var en time og 30 minutter – men den kunne godt ha kokt litt lenger.
Kjøttgryta er laget av
- 700 g høyrygg uten ben, men før jeg renset den – i biter
- litt smør til steking
- 3 gulrøtter i store biter – husk at gryta skal koke i 1,5 – 2 timer
- 8 små delikatesseløk – hele (disse forsvinner i løpet av koketiden)
- 3 store aromasopp i biter
- 3,3 dl ingefærøl med 4,5% alkohol
- 3 dl vann
- 3 dl kremfløte – Dette hadde jeg i da det gjenstod 30 minutter av koketiden
- 1 pk. oksefond – liten firkant bløt type – Knorr
- 50 g brunost – jeg hadde bare fløtemysost. Mulig man må bruke litt mindre når man har en ost med sterkere smak
- salt og ev. annet krydder etter ønske
- I tillegg hadde jeg 1 ss maizena utrørt i litt vann da det gjenstod 15 minutter av koketiden. Dette for en tykkere saus
- Til servering hadde jeg hjemmelaget potetmos, sprøstekt bacon, stekt sopp, erter, tyttebærsyltetøy og flatbrød
Rens og del kjøttet i biter – ønsket størrelse. Jo større biter, jo lengre koketid. Bildet nedenfor viser større biter enn det jeg til slutt valgte å gå for. Disse bitene er delt i to. Brunes i litt smør før de has i kjelen sammen med resten av ingrediensene.
Skrell og del gulrøttene i biter – størrelse = tåle lang koketid. Ta skallet av løken. Jeg beholdt dem hele. Del soppen i biter.
Kjøttgryta serveres med hjemmelaget potetmos, stekt sopp, sprøstekt bacon, erter, flatbrød og tyttebærsyltetøy og noe godt i glasset. Noen ville sikkert hatt litt rødt i glasset, men jeg liker best hvitt og mannen liker øl, dermed får jeg det som er i hans glass etter fotograferingen.